Even voorstellen … Franka Appelman, duikerarts Fundiving
In 2017 heb ik in duiken een nieuwe passie gevonden. Dit begon met een introductieduik tijdens een vakantie op Bonaire; ik was gelijk gegrepen door het duikvirus! Na het behalen van mijn Open Water-brevet op Bonaire, ben ik me gaan oriënteren op het duiken in Nederland. Ik sloot me aan bij een groep duikvrienden die frequent in Nederland duiken. Momenteel lig ik bijna wekelijks in verschillende Nederlandse zoete wateren of in de Grevelingen/Oosterschelde, zowel zomer als winter. Daarnaast probeer ik een paar keer per jaar op duikvakantie te gaan.
Duiken is voor mij een enorme ontspanning. Het zweven onderwater geeft een heel vrij gevoel. Daarnaast ben je gefocust op je eigen ademhaling; andere geluiden hoor je niet onder water. Het is een soort van meditatie voor me! En als je dan ook nog mooie dingen ziet onderwater, is het plaatje voor mij helemaal compleet!
Na het behalen van mijn Advanced Open Water- en Rescue-brevet ging ik me beraden op mijn verdere duikcarrière. De duikgeneeskunde trok me erg aan. In het dagelijks leven ben ik namelijk werkzaam als arts. Ik werk als specialist ouderengeneeskunde in een verpleeghuis. Tijdens dit werk heb ik niet te maken met duiken, maar het is natuurlijk wel leuk om mijn vak en mijn passie met elkaar te kunnen combineren!
Zodoende ben ik de opleiding voor ‘Medical Examiner of Divers’ gaan doen, welke ik in 2019 heb afgerond. Momenteel ben ik dus internationaal geregistreerd als ‘Medical Examiner of Divers’; in Nederland duikerarts genoemd.
Wat doet een duikerarts?
Onder water heeft het lichaam heel wat te verduren. Het lichaam krijgt hele andere prikkels dan boven water, en moet dit goed kunnen compenseren. Bijvoorbeeld door verandering van de druk op het lichaam moeten de longen meer arbeid verrichten dan boven water.
Als duikerarts verricht ik preventieve duikmedische onderzoeken, ook wel een duikkeuring genoemd. Daarbij beoordeel ik of de gezondheid van een duiker voldoende is om veilig te kunnen duiken. Eventueel kan ik adviezen geven om het duikprofiel aan te passen zodat het wel veilig is. Daarnaast zou het kunnen dat een behandeling door een medisch specialist noodzakelijk is alvorens het veilig is om te duiken.
Wat houdt een preventief duikmedisch onderzoek in?
Ik voer het onderzoek uit volgens de geldende richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD). Daarbij doe ik een uitgebreide anamnese over de huidige gezondheid en gezondheidsproblemen die in het verleden zijn opgetreden. Daarbij doe ik een lichamelijk onderzoek, inclusief een longfunctietest en conditietest.
Ik ben sinds 2018 vrijwilliger bij Fundiving; sinds 2019 ben ik als duikerarts aanspreekbaar bij Fundiving. Voor zowel vrijwilligers als deelnemers ben ik bereikbaar voor medische vragen en een preventief duikmedisch onderzoek. Vrijwilligers krijgen korting op het preventief duikmedisch onderzoek als dank voor hun inspanningen bij Fundiving.
Heb je vragen of wil je een preventief duikmedisch onderzoek ondergaan? Je kunt me bereiken via e-mail (
Volg mij ook op Facebook. https://www.facebook.com/Duikgeneeskunde/.