Nieuwsbrief - december 2020

Beste leden en vrijwilligers,

De bijzondere situatie rondom Corona zet zich voort. Nadat we in het voorjaar door Corona al onze activiteiten hebben moeten annuleren, hebben we in de zomer 2 mooie buitenduiken kunnen organiseren in achtereenvolgens Bussloo en het Bronsbergermeer in Zutphen. Daarnaast heeft een deel van ons kunnen genieten van een mooie en hele bijzondere dolfijnensafari in Egypte.

Helaas kwam na die tijd de 2e golf van Corona, en kregen we weer te maken met allerlei beperkingen. We proberen zo goed mogelijk als onze activiteiten te organiseren, maar het kost moeite om alles zo veilig mogelijk binnen de geldende maatregelen te regelen.

Ondertussen hebben we als bestuur samen met de commissieleden allerlei ideeën om uit te breiden en weer mooie activiteiten te mogen organiseren. Eén en ander natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen op Corona-gebied.

We zijn bezig geweest om de website van Fundiving te verbeteren (https://www.fundiving.nl). Daarnaast zijn we in de social media actief geweest. Er is naast een Facebook-groep nu ook een Facebook-pagina van Fundiving (https://www.facebook.com/Fun-Diving-Lelystad-100677185151223) geopend én zijn we sinds kort actief op Instagram (https://www.instagram.com/fundivinglelystad/?fbclid=IwAR18RkYRhX3JVNktD79u_odFgcCm6ms7qHWHBxdOPlGmhTp9qaYb8tOFK9k)! Op deze manier hopen we nog meer vrijwilligers en deelnemers enthousiast te kunnen maken voor Fundiving!

Helaas heb ik, Franka, moeten besluiten om mijn functie als secretaris weer neer te leggen. Deze functie valt niet meer te combineren met mijn werkzaamheden als arts en opleiding. Per januari 2021 komt deze functie dus vacant, en zoeken wij een nieuwe secretaris. Mocht je hier interesse in hebben of vragen over hebben, kun je contact opnemen met onze voorzitter Angelique (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Voor nu een nieuwsbrief waarin we terugkijken op onze mooie activiteiten en plannen maken voor de toekomst.

Veel duik- en leesplezier en blijf gezond!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Verhuizing van Dronten naar Lelystad

Dit voorjaar was ook het moment dat we met Fun Diving gingen verhuizen van Dronten naar Lelystad. Een moment waar vele gesprekken en onderhandelingen over waren geweest en waar het bestuur helemaal achter stond. Het zwembad was gereserveerd op de zondagen, met daarnaast ook de multifunctionele ruimte zodat we ook nog gezellig konden samenzijn.
Echter door Corona hebben we sinds de verhuizing nog nauwelijks gebruik kunnen maken van De Koploper. Vóór de zomer hebben we helemaal niet kunnen duiken in De Koploper. Na de zomer wilden we dit weer oppakken, maar toen kwam helaas de 2e golf. We hebben éénmalig op 27 september kunnen duiken in De Koploper met de bekende Corona-beperkingen. Natuurlijk was het even zoeken hoe we dit op deze nieuwe plek met al die Corona-aanpassingen moesten vormgeven, maar over het algemeen was het een geslaagde middag.
Helaas bleek een maand later dat we het zwembad alweer moesten annuleren vanwege Corona. In november en december proberen we nog wel activiteiten aan te bieden. Daarbij zullen we een 2e zwembad erbij huren, zodat we de groep van deelnemers en vrijwilligers enigszins kunnen verspreiden. Het gezellig samenzijn voor- en achteraf zal er echter nog niet inzitten.


Flesvullingen

Ook door deze verhuizing is het niet meer mogelijk voor Fundiving om de flessen gratis te vullen met perslucht. In Dronten konden we gebruik maken van de faciliteiten van OWSVD, maar die mogelijkheid hebben we in Lelystad niet meer. We laten nu onze flessen vullen bij duikwinkel Scuba Nova. We krijgen weliswaar korting op deze flesvulling, maar moeten er wel voor betalen.
Dit houdt dus in dat het voor de vrijwilligers ook niet meer mogelijk is om gratis de flessen te vullen bij Fundiving. Je dient dus zelf zorg te dragen voor een volle fles als je met Fundiving komt duiken.


Duikmaterialen

De materiaalcommissie en het bestuur zijn druk bezig geweest om na te denken over het uitdelen van het duikmaterialen in het zwembad. Het is voor de deelnemer fijn als hij iedere keer hetzelfde duikuitrusting kan gebruiken. Daarnaast is dit uit hygiëne-oogpunt (én Corona) ook fijner.
We hebben besloten dat alle deelnemers een eigen kratje krijgt met duikspullen. Op het kratje staat een nummer die gekoppeld is aan de deelnemer (en intro-duikers). Vooraf is door de materiaalmeester reeds de duikuitrusting gesorteerd in de kratjes. Dit scheelt heel op de duikdag veel tijd aangezien we niks meer hoeven uit te zoeken.
Het bedrijf van dHete vrouw (Monique) van onze materiaalmeester heeft een bedrijf die ons 30 kratjes heeft gesponsord. Daarnaast hebben we ook 2 trolleys gekregen voor het vervoer.

Afgelopen periode hebben we 10 nieuwe (kinder)duikmaskers aangeschaft dankzij sponsoring van Yacht Painting Lelystad. We hopen (bij voldoende sponsorgeld) de andere maskers ook te kunnen vervangen. Het is belangrijk voor duikcomfort dat de maskers goed zitten en er geen water binnen komt.


Verhoging contributie

Als bestuur hebben we besloten om de contributie voor de deelnemers per 2021 omhoog te doen.

Waarom? In Dronten werd vooraf en achteraf een hapje en drankje aangeboden, waarvoor betaald moest worden door de deelnemers. Door de verhuizing naar Lelystad hebben we dit echter anders moeten inrichten. We mogen nu geen hapje en drankje meer verkopen, aangezien we dan als een concurrent gezien worden voor de horeca in het zwembad.

Met de contributie-verhoging zijn de kosten voor het hapje en drankje meegerekend in het contributiegeld. Dit houdt dus in dat er niks extra’s betaald hoeft te worden rondom de activiteiten in het zwembad.

Daarnaast zullen de buitenduiken vanaf 2021 gratis zijn! Tot op heden moest daar extra voor betaald worden, wat voor sommige mensen een drempel was. Nu de buitenduiken gratis zijn, hopen we méér deelnemers te mogen verwelkomen. Het streven is dat we per jaar 2x een buitenduik zullen organiseren: 1 net voor de zomervakantie en 1 net na de zomervakantie. Ook hierbij zullen de consumpties dan gratis zijn.

De contributie zal per januari opgehoogd worden naar €22.50 per maand. De penningmeester zal het automatisch incasso hiervan veranderen, dus daar hoef je als deelnemer niks voor te doen.

Verder vragen hierover kunnen aan de penningmeester gesteld worden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Opleiding EFR

We zijn aan het oriënteren of er bij de vrijwilligers behoefte is aan een herhaling van de BLS, EFR en/of oxygen provider? Deze opleiding mogen wij ook geven en hier kun je een officieel certificaat voor halen. Dit gaat dan via de DAN of de PADI.
Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 4) kunnen we een datum plannen in het voorjaar om deze opleiding aan te bieden. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen worden de kosten hiervan berekend.
Heb je interesse in deze herhaling? Meld dat dan bij de opleidingscommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Verslag buitenduik Bronsbergermeer van een nieuwe vrijwilliger

(september 2020)

Haai allemaal.

Hier een klein verslag van een paar vrij verse vrijwilligers.
In februari dit jaar hebben Jolanda en ik op de Duik Vaker voor het eerst kennis gemaakt met de Stichting gehandicapten duiksport Fun Diving.
Na een leuk gesprek en een heleboel informatie dacht ik dat ik hier best op mijn plek kon zijn als vrijwilliger om te assisteren met duik gerelateerde bezigheden en Jolanda met allerhande andere diensten.
De eerste buitenduik in Bussloo was mijn vuurdoop en ik moet zeggen dat wij het best naar ons zin hebben gehad en dus ook besloten om ons in het vervolg in te blijven zetten.
En dat brengt mij dan op de tweede duik in het buitenwater op 06/09/2020.
De vrijwilligers moesten om 10:00 verzamelen bij het Bronsbergenmeer, dat ligt niet in de buurt van Vlaardingen (waar Jolanda en ik vandaan komen) dus dat betekende dat we vroeg op pad moesten.
Na een kleine 2 uur in de auto kwamen we op plaats van bestemming aan waar zich al een x-aantal vrijwilligers verzameld hadden, na een gezellig praatje pot zijn we begonnen met het opbouwen van de tent, het klaar zetten van de duikmaterialen etc. etc.
Toen we hier bijna mee klaar waren kwamen de eerste deelnemers aanzetten, sommige kende wij al van de vorige keer en andere waren “nog” vreemden voor ons maar dat zou na deze dag niet meer het geval zijn.
Na een gedegen briefing en het indelen van de buddy paren begonnen we met het opbouwen van de sets, het omkleden en het omhangen dus geerd maken voor de duik.
Na de buddy checks zochten we het water op.
De eerste die we tegen kwamen was Patrick met een knoepert van een onderwatercamera en fitsters. Die als alles goed gegaan is eenieder op de eeuwige plaat heeft vast weten te leggen.
Onderwater waren er een aantal objecten te bekijken en ik heb samen met mijn buddy Airton ook nog wel redelijk wat vis gespot, voornamelijk baars en voorn.
Na een kleine 40 minuten hebben we de duik afgebroken, ons afgemeld bij de duikleider en onze sets weer afgebouwd.
Nadat eenieder uit het water was waren de worsten, hamburgers en broodjes klaar en stond het drinken ook gereed zodat we de inwendige mens konden versterken.
Na een gezellige after dive vertrokken de deelnemers weer richting huis en begonnen de vrijwilligers met opruimen en het inruimen van de aanhanger. Ik stond weer verbaasd dat het er allemaal in ging.
Al met al een geslaagde dag voor zowel de vrijwilligers als deelnemers.
Jolanda en ik gaan eerdaags eerst twee weken op vakantie en zullen in September niet bij de zwembad les aanwezig zijn maar in Oktober zullen jullie ons weer zien.

Wij hebben het onwijs naar ons zin gehad en ik hoop dat jullie het ook allemaal naar jullie zin hebben gehad.

Met vriendelijke groet/Kind regards,

Peter van der Lee


Woordje van onze voorzitter

Lieve Duikvrienden,

Wat een turbulent jaar hebben we achter de rug en ook het duiken is die dans niet ontsprongen.

Wat hebben we het duiken en het gezellig samenzijn gemist dit jaar. Ook hebben we mooie dingen mogen en kunnen doen. Zo waren er de twee buitenwaterduiken duiken in Bussloo en Bronsbergermeer. Wat hebben we daar mooie duiken mogen maken en lol gehad!

Mijn persoonlijke klapper van dit jaar was toch wel de Dolfijnen reis. Waarbij iedereen de  moed in de schoenen zonk of het allemaal nog wel door mocht en kon gaan, gaf het mij juist de kracht om door te zetten. En wat een resultaat! Wat hebben we genoten!

Renate en Jan die gigantische grenzen hebben verlegd, dingen hebben gedaan wat ze nooit voor mogelijk hielden en wat ben ik trots op ze!!

Ook dankbaar en trots op onze begeleiders, Tom, Marcel, Ria, Erwin en Heidi in het bijzonder zonder hun was het allemaal niet mogelijk geweest.

Ook wil ik graag de deelnemers en hun ouders bedanken voor het vertrouwen wij hebben mogen ontvangen, het was letterlijk een ‘sprong’ in het diepe…….

Hebben jullie onze filmpje van deze onvergetelijke reis al gezien? Zie op: https://youtu.be/r522pFt2wok.

Lees hieronder de geweldige ervaringen van Renate………………………………


Ervaring dolfijnensafari Egypte van een deelnemer

(oktober 2020)

Ik heb in januari 2013 kennis gemaakt met Fun Diving om te gaan duiken in het zwembad. Ik ben altijd al leergierig geweest, en vond en vind het heel bijzonder dat je onderwater kan ademen. Na 67x duiken in zwembad, snorkel les in het buitenwater en na 9 buitenduiken gemaakt te hebben kwam er vorige jaar de mogelijkheid om een hele week met een klein clubje met Fun Diving op reis te gaan naar Egypte. En vervolgens de hele week vanaf de boot die regelmachtig naar een andere duikbestemming ging om daar te kunnen snorkelen en duiken.
ZonsondergangIk was voor de reis heel maar dan ook heel zenuwachtig omdat ik alleen zonder papa en mama ging vliegen, ik was nog nooit met een groep mee op reis geweest, het was voor mij ook de eerste keer om een paspoort te regelen, want anders kon ik Egypte niet inkomen. Het was heel spannend vooraf maar vanaf dat ik met een clubje van 4 personen bij Schiphol in het vliegtuig zat, dacht ik. Ik ben van de grond en over een paar uur ga ik de diepte in.
En dat ben ik geweest met Angelique en Tom ik heb de 10 meter onderwater gehaald, ik had er geen erg in hoe diep ik zat. Het leek net een aquarium waar ik ingedoken was, het leek wel een plaatje zo mooi, ik heb soms amper gezwommen want dat vergat ik. Ik vond het zonde om door het mooie plaatje heen te zwemmen, en ben veel voortgetrokken ik was totaal verbijsterd wat ik allemaal gezien heb onderwater, zo helder. Ook zelfs toen het donker was buiten in avond heb ik veel gezien.
HuisrifMet Ria en Mohammed heb ik gesnorkeld dat was ook super mooi tussen wel 200 dolfijnen of zelfs nog meer. Ik ben zoal in Sataya reef en Claudia reef wezen snorkelen en duiken. De luchttempratuur was 34 graden en het water was ongeveer 30 graden, een weekje geen kramp hebben omdat het water zo lekker warm was, is wel eens fijn.
Mohamed ging ook met mij het water in een leuke Egyptische instructeur, en hij vond het ook super interessant om te zien hoe ik dook met de fles op mijn buik en het volgelaatmasker dat had hij volgens mij nog niet eerder gezien. Wel heb ik even een traantje moeten laten, want ik wilde echt niet meer naar huis vond het wel leuk dat Mohammed ook mijn duik/snorkel gids was. vond dat we een gezellige leuke duikclub hadden.
De reis er naar toe en weer terug was ook super geregeld er was een karretje voor mij geregeld waarmee ik van A naar B op de vliegvelden werd gebracht zodat ik niet op het vliegveld alles af moest lopen, en maar scheuren met de medewerkers van het vliegveld.
Ik wil graag iedereen bedanken die mee was met de reis en van op de boot. Mijn reisgenootjes Ria, Heidi en Jan. Mijn snorkel en duikmaatjes, dat zijn Tom & Angelique met Mohammed, en mijn persoonlijke begeleidster Ria. Dit was een heel bijzondere week met veel ervaringen. Nogmaals iedereen bedankt!

Lieve groetjes Renate Manders


Fun Diving door de ogen van een kind

Fun Diving is een stichting die ervoor zorgt dat mensen met een beperking kunnen duiken, omdat ze dat niet zelfstandig kunnen. Hoe geweldig is dat ?! Ik ben de dochter van zo'n begeleider die dat mogelijk maak. Het is zeer vermakelijk om te zien hoe de mensen met een beperking genieten tijdens het duiken. Het is toch al een geweldige gedachten dat gewone vrijwilligers mensen met een beperking kunnen laten duiken ? Fun Diving neemt ze zelfs mee naar de Rode Zee in Egypte en maakt het voor hun mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. De voorzitter van Fun Diving: Angelique Poel heeft veel ervaring met duikers met een beperking. Mijn vader: Tom Kessels begeleidt zelf ook en heeft veel leuke herinneringen aan Fun Diving. Ik zelf heb al bijna mijn duikbrevet, want naast het werk dat Angelique verricht met het duiken lijdt ze ook mensen en kinderen op tot echte duikers. Ik moest allerlei technieken leren zoals: Mijn duikvest in elkaar zetten en onderwater mijn duikbril afzetten. Dat was best pittig ! En je moest onderwater ook je automaat uit doen, daar krijg je lucht mee. Ik kreeg ook een instructie te film zien en heb al meerdere malen in Bussloo en Bronsbergenmeer gedoken.

Vond u dit artikel wel interessant en wilt u meer weten ? ga dan naar de website www.fundiving.nl

Kaylee Kessels.


Data 2021

We hebben ondertussen ook de Koploper gereserveerd voor 2021. Het goede nieuws hierbij is dat we vanaf 2021 weer van 15:00 uur tot 16:00 uur in het zwembad kunnen! Daarnaast hebben we per keer 2 zwembaden gereserveerd, dus met voldoende ruimte voor iedereen.

 • Zondag 10 januari;
 • Zondag 7 februari;
 • Zondag 7 maart;
 • Zondag 11 april;
 • Zondag 30 mei;
 • Zondag 13 juni;
 • Zondag 26 september;
 • Zondag 31 oktober;
 • Zondag 28 november;
 • Zondag 19 december.

Er zullen ook nog 2 buitenduiken in 2021 georganiseerd worden; daarover later meer.

Daarnaast hebben we ook alweer een optie voor een dolfijnenreis in 2021! Dit zal zijn van 25 september t/m 2 oktober (met aansluitend een week duiken voor mensen zonder beperking).

Nieuwsbrief - juni 2020

Beste leden en vrijwilligers,

Afgelopen periode hebben we helaas niet kunnen duiken met Fundiving. Om jullie betrokken te houden bij de stichting, nu weer een nieuwsbrief met informatie over de geplande duikactiviteiten, de gevolgen van Corona voor het duiken, nieuws vanuit de commissies en een aantal materiële zaken.

Enthousiast zijn we als bestuur aan de slag gegaan met een protocol toen bekend werd dat de Corona-maatregelen weer versoepeld werden. Eerst voor de kinderen en later ook voor volwassenen werd sporten (met behoud van de 1.5m afstand) weer toegestaan. En dit bleek ook voor het duiken te gelden!
Het bleek echter nog niet zo makkelijk om onze duiken te organiseren binnen de nog altijd geldende maatregelen. Met name de zwembadduiken vragen heel wat aanpassingen. Enerzijds qua aantal mensen die in het zwembad mogen, reiniging en ontsmetting van de duikuitrusting, en daarnaast ook in het behouden van de 1.5m afstand. Want hoe zorg je er bij onze doelgroep nu voor dat er voldoende afstand is (bijvoorbeeld bij het omkleden of bij het aantrekken van de duiksets), terwijl hier juist hulp en begeleiding bij nodig is!?!
Het protocol is door de Koploper goedgekeurd (voor de geïnteresseerden: protocol is op te vragen bij het bestuur). Aangezien wij nog met twijfels betreffende veiligheid voor onze deelnemers en vrijwilligers zaten, hebben we besloten de laatste zwembadduik voor de zomer niet door te laten gaan. We doen er alles aan om na de zomer de zwembadduiken te kunnen herstarten. Als compensatie bieden we jullie wel een extra buitenduik aan op 19 juli. Zie verderop voor meer informatie.

Veel leesplezier, en hopelijk tot 19 juli!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Buitenduik 19 juli

Waar:    Zandeiland 4, Baambrugse Zuwe 143B, Vinkeveen

Hoe laat: Voor deelnemers 10u. Voor vrijwilligers 9u30.

Wat houdt het in? Een duikdag waarbij een ongedwongen sfeer op de voorgrond staat. We zullen voor degene die dat willen 2 duiken maken met tussendoor tijd voor gezelligheid onder genot van snack, dranken en een lunch.

Kosten: Ter compensatie van alle gemiste duiken afgelopen maanden, hebben we besloten deze buitenduik gratis aan te bieden.

Goed om te weten: Duikflessen voor de deelnemers wordt verzorgd. Vrijwilligers worden verzocht om hun eigen duikfles (vol!) mee te nemen en waar nodig tussendoor te vullen. Bij zandeiland 4 is een mogelijkheid om de duikfles te vullen met muntjes van €0,50.

Zie voor verdere informatie ook het meegestuurde draaiboek buitenduik 12 juli.

SnoekWe willen graag weten hoeveel mensen er zullen gaan komen, zodat we hiermee rekening kunnen houden qua catering en planning. Dit geldt zowel voor de deelnemers als voor de vrijwilligers.

Graag opgeven via de projectcommissie, uiterlijk 5 juli. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De buitenduik wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met Cees den Toom, eigenaar van Scuba Academie (https://scuba-academie.nl). De Scuba Academie is het meest veelzijdige duik- en freedive centrum van Nederland, welke is gelokaliseerd in Vinkeveen. Ze bieden talloze activiteiten aan gerelateerd aan het duiken, waarvan bootduiken bij 1 van de eilanden in de Vinkeveens Plassen een belangrijk speerpunt is. Voor onze buitenduik stelt Scuba Academie duikgidsen en duikflessen ter beschikking.  Daarnaast heeft Cees goede contact met de gemeente De Ronde Venen, waardoor ook gelukt is om de vergunning voor onze buitenduik te regelen.

Scuba AcademieVia deze route dus een grote dank aan Cees den Toom!


Aandacht voor duikkeuringen

Vanwege de Corona-epidemie heeft de praktijk van de duikerarts een hele tijd stilgestaan. Aangezien duikkeuringen onder niet-acute medische zorg valt, werd het ontraden om deze uit te voeren.
Nu het duiken weer opgepakt gaat worden, wordt er ook weer nagedacht over het opstarten van duikkeuringen. De landelijke richtlijn is nu dat verlopen duikkeuringen worden verlengd tot 1 september 2020 voor duikers die geen klachten of problemen hebben (gehad) tijdens de geldigheid van het medisch certificaat.
Daarbij wel alertheid voor het volgende: iedereen die Covid heeft doorgemaakt (bewezen of vermoeden) of iedereen die zonder adequate beschermingsmaatregelen in nauw contact is geweest met een persoon met Covid, loopt potentieel een risico op duikongevallen vanwege restverschijnselen aan onder ander de longen. Daarom geldt voor deze mensen een negatief duikadvies tot er een evaluatie van de duikgeschiktheid heeft plaatsgevonden door een duikerarts. Dit geldt dus ook voor de duiken van Fundiving.
Vanaf 1 september zullen weer reguliere duikkeuringen verricht gaan worden voor Fundiving. Mocht je gekeurd moeten worden, neem dan nu alvast contact op om je aan te melden.
Voor meer informatie over duikgeschiktheid en duikkeuringen: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op https://www.duikdokter.com/duiken-en-coronavirus.

We rekenen hierin op ieders eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van zijn medische situatie!


Gevolgen Corona voor het duiken

Bij het duiken zijn er wel wat zaken die moeilijker gaan in het kader van de 1,5m-maatschappij. Vooral de buddy-check en het buddy-breathing kunnen niet plaatsvinden als je 1.5m afstand moet houden. Welke oplossingen zijn hiervoor mogelijk?

 • CoronaBuddy-check:
  Zorg ervoor dat de duikers elkaar en de uitrusting van de ander NIET aanraakt, vooral niet die onderdelen die direct contact maken met gezicht of mond van de duiker. Er moet een visuele buddycheck uitgevoerd worden, met zelf-demonstratie en verbale bevestiging (dit betekent dus dat de duiker aantoont, controleert én vertelt wat hij of zij allemaal controleert tijdens de buddy-check). Mocht er toch moeilijkheden zijn of heeft je buddy hulp nodig bij het aantrekken van zijn uitrusting: zorg ervoor dat jij je gehele uitrusting aan hebt, bril op en ademt door je automaat, alvorens je buddy te helpen.
 • Buddy-breathing:
  Zowel tijdens een noodgeval alsook bij het uitvoeren van oefenen tijdens een opleiding wordt aangeraden een alternatieve luchtbron te gebruiken. Voorkom dat de ademautomaat aangeboden wordt van waaruit de duiker ademt.

 


 

Verkoop oude automaten

Begin dit jaar stond in de nieuwsbrief dat de oude duikautomaten (compleet met 1e trap, 2e trap en octopus, en geschikt om te duiken in koud water) door onze vrijwilligers en deelnemers gekocht kunnen worden voor €75. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de kas van Fundiving.
Enkele ademautomaten zijn verkocht, maar we hebben nog meerderen over. Zeker in deze tijd met Corona, is het aan te raden om je eigen automatenset te hebben vanwege mogelijk overdracht van Corona via de 2e trap.
Dus mocht je nog een automaat willen hebben, laat het dan weten via onze penningmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of materiaalmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) .


Informatie vanuit de opleidingscommissie

In juni hebben Wendy van den Boom – Schweinsbergen en Felix Post met het praktijkgedeelte de crossover voor IAHD-instructeur afgerond. De theorie was al in februari afgerond, en toen gooide Corona roet in het eten....

Voor het nieuwe seizoen hebben we er dus weer twee IAHD-instructeurs bij voor Fundiving!


Sponsorcommissie

Helaas is de sponsorcommissie van Fundiving vacant. En dit terwijl het juist zo belangrijk is voor een stichting als Fundiving om voldoende inkomsten te hebben vanuit sponsorgelden. Om de contributie voor deelnemers betaalbaar te houden, dienen we altijd op zoek te zijn naar sponsoren of giften.
Als sponsorcommissie coördineer je sponsorgelden, zorg je dat aanvragen op tijd ingediend worden, worden nieuwe sponsoren geworven, en houd je nieuwe sponsoracties in de gaten.
Wil je ons helpen en onderdeel uitmaken van de sponsorcommissie, of heb je een idee voor een nieuwe sponsor, neem dan contact op met het bestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Alle kleine beetjes helpen mee!!!


Fles kan gekeurd worden via Fundiving met korting

Ook al eens eerder in een nieuwsbrief vermeld: deelnemers en vrijwilligers van Fundiving kunnen tegen een speciale prijs hun duikcilinders kunnen laten keuren. Fundiving is namelijk innamepunt voor Procylma B.V. om duikcilinders te laten keuren.

De prijzen:

 • Duikfles keuren, inclusief de- en montage van de kraan: €25 (normaal €38).
 • Composiet duikfles keuren, incl. de- en montage van de kraan: €44,95.
 • Dit is exclusief schoonmaken (trommelen, stralen, afsluitservice) en opnieuw schilderen.
 • Afkeuren kost €15,-.

Opgeven kan via Marcel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Bij 5 of meer flessen kunnen ze ingeleverd worden bij Procylma, en ben je de fles 4-6wkn kwijt. Bijkomende kosten zullen via Marcel met je besproken worden.


Crowdfunding

DolfijnenMet het verplaatsen van de Egyptereis van Fundiving, hebben we extra tijd om geld binnen te halen via onze Crowdfunding-actie. Deze is opgezet om bijkomende kosten (zoals bijvoorbeeld de verplichte duiktaks in Egypte) te kunnen dekken voor de deelnemers en begeleiders. Hiermee wordt de reis betaalbaar gehouden. De link voor deze actie is https://crowdfundingvoorclubs.nl/fundiving/.

We hebben de Crowdfunding-actie verlengd, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk mensen enthousiast maakt om een donatie te doen. Zorg ervoor dat je de link deelt met je familie, kennissen, buren, werk, duikbuddys, enzovoort.


Data in 2020

Op de volgende data in 2020 staan nog activiteiten van Fundiving gepland:

Zondag 6 september     (volgt)                Buitenduik
Zondag 27 september   16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
11 t/m 18 oktober                                    Dolfijnensafari Sataya Reef – Egypte
Zondag 25 oktober        16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
Zondag 22 november    16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
Zondag 13 december    16u – 17u           Zwembadduik De Koploper

Nieuwsbrief - februari 2020

Beste leden en vrijwilligers,

Graag presenteren wij jullie de eerste Nieuwsbrief van Fun Diving in 2020.

Een jaar dat interessant is gestart met onze bijdrage aan de Jostiband en Todi en onze vertegenwoordiging op beurzen de BOOT en de Duikvaker.
Dit heeft ons goede en positieve publiciteit opgeleverd en onze relatie met IAHD verstevigd. Ook aspirant vrijwilligers hebben zich gemeld.

Dit jaar staat er nog meer op onze agenda want wij hebben jullie nieuws te melden over het duiken op de zondagen, stand van zaken Crowdfunding, de dolfijnensafari en over een tweede buitenduik dit jaar.

Dit en meer lezen jullie in deze editie van de Nieuwsbrief. 
We maken er weer een prachtig en sportief duikjaar van!

Veel duik- en leesplezier met deze Nieuwsbrief!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Marcel Nieman - Penningmeester


Extra mededeling:

Op 15 maart zullen we naar het nieuwe zwembad in Dronten gaan: zwembad Aat de Jonge-bad, Educalaan 30 A, 8251 GC Dronten. We zullen weer rond 13,.30 uur verzamelen in het restaurant van het nieuwe zwembad.


Stand van zaken

Eerst in het kort wat zakelijke onderwerpen om met jullie te delen:

 • Helaas heeft onze materiaalmeester Gert Spelhofen om persoonlijke redenen zich teruggetrokken uit Fun Diving.
 • Om dezelfde reden heeft ook onze secretaris Jaqueline Spelhofen uit solidariteit zich teruggetrokken. Wij zoeken dan ook met spoed een nieuwe secretaris. Wie zou deze belangrijke taak op zich willen nemen??
 • Gelukkig hebben we nu een nieuwe materiaal meester: Erwin Koridon.
  Fun Diving heeft al haar buitenmateriaal en de aanhanger in zijn loods gestald. Dit is gratis beschikbaar gesteld door Yacht Painting Lelystad.
 • Het materiaal is opgeslagen in een loods in Lelystad. Een koelcel is aangeschaft en wordt omgebouwd en ingericht om te zorgen voor een veilige opslag van onze spullen.
 • In oktober en november is de boekhouding gecontroleerd. Er zijn geen bijzonderheden geconstateerd. Tom Kessels zal de aanvullende kas controle voor 2020 op zich nemen.
 • Er is een grote uitgave gedaan om 24 nieuwe Apex duikautomaten aan te schaffen. De oude duikautomaten moesten worden vervangen, gecontroleerd en jaarlijks verplicht Het onderhoud moesten wij tot nu toe uitbesteden en was een behoorlijke kostenpost. Door het aanschaffen van automaten van het merk Apex zijn we met de dealer overeen gekomen dat twee personen een opleiding volgen om voor het onderhoud gecertificeerd te worden. Wij kunnen het onderhoud nu zelf uitvoeren.
 • Het aantal deelnemers is toe genomen zo ook het aantal vrijwilligers waar wij erg blij mee zijn. En wij hebben regelmatig introductie duiken.

Wat staat er voor 2020 op het programma?

 • FUN DIVING GAAT VERHUIZEN!!!!!

Vanaf April gaat Fun Diving verhuizen naar Lelystad. Dit omdat we geen subsidie meer krijgen van de gemeente Dronten, en er geen clubgebouw meer is waar wij gezellig met zijn allen kunnen samen komen. Het was dan ook niet makkelijk om deze beslissing te nemen maar “gezellig samen” staat voorop bij onze stichting. Wij gaan verhuizen naar het zwembad De Koploper te Lelystad Badweg 21. In het zwembad hebben wij een ruimte tot onze beschikking waar we gezellig bij elkaar kunnen komen voor een drankje en een hapje zoals we dat gewend zijn. Ook zal er een aparte ruimte zijn om onze opleidingen te kunnen blijven geven en een ruimte voor Franka Appelman om de duikkeuringen te kunnen blijven doen.

 • Dit jaar gaan we voor het eerst met een aantal deelnemers naar Egypte. Spannend, maar het wordt een fantastische ervaring om met dolfijnen te duiken en te snorkelen. Achter de schermen zijn wij druk bezig met de voorbereidingen. Om de kosten te dragen moet de boot wel vol Wil je deze ervaring niet missen, geef aan dat je graag mee wil!
  Het contact adres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vraag het aan Angelique.
 • Er is een Crowdfunding opgezet om bijkomende kosten te kunnen dekken voor de duikreis naar Egypte. Dit om de reis voor de deelnemers betaalbaar te houden. Zorg er voor dat je het zoveel mogelijk informatie over de Crowdfunding verspreidt binnen de kring van je familie, kennissen, buren, bedrijven, vrienden, duikmaatjes enz. en gebruik hiervoor bijvoorbeeld de social media (facebook …) om zo veel mogelijk geld binnen te krijgen!!! Wat zou er nou mooier zijn als we dit vaker kunnen doen!!!
 • Om het maandelijkse bedrag betaalbaar te houden voor onze deelnemers en ons materiaal veilig en op orde te kunnen houden, zijn we dringend op zoek naar sponsoren en giften. Wil je ons steunen (je bedrijf of waar je werkt, kringloopwinkels, winkels, scholen, enz. ) neem dan contact op met het bestuur van “Fun Diving”. Elke euro is er weer een!!!
 • De duikautomaten die niet meer gebruikt worden, gaan in de verkoop. Wil je nog een duikautomaat kopen; 1e en 2e trap en octopus?! Vrijwilligers en deelnemers kunnen deze kopen voor een speciale prijs van € 75,00 (normaal € 125,00). Hiervoor kunt u contact opnemen met de materiaalmeester Erwin Koridon of de penningmeester Marcel Nieman via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Uitleg vernieuwde IAHD site 19 april

Marye Oijenhausen is uitgenodigd voor een uitleg betreft de vernieuwde IAHD site. Deze uitleg is voor ALLE  instructeurs!!! En natuurlijk voor iedereen die hierin geïnteresseerd is, zij zijn van harte welkom.

Marye vertelt ons hoe de site ons informeert, geeft informatie over de winkel en over de D-learning. Deze uitleg is op kort termijn wenselijk dus zal dit op zondag 19 april worden georganiseerd. Het is voor onze Fun Diving instructeurs belangrijk hierbij aanwezig te zijn. De uitleg zal circa anderhalf uur duren. Marye zal hierna met ons mee duiken om te zien en te ervaren hoe wij onze zondagmiddag invullen met onze deelnemers.


Video calamiteit 14 juni om 12.30 uur voor vrijwilligers

Onze vrijwilliger Harry ten Wolde zal op 14 juni een dvd laten zien over een calamiteit waarbij de brandweer werd ingeschakeld. Het is geen instructie dvd maar een leerzame film om te laten zien hoe het gaat bij een melding van een duikongeval! Harry leidt deze interactieve bijeenkomst.

 • Wat gebeurt er als je 112 belt?
 • Wat gebeurt er boven en onder water?
 • Hoe opereert de brandweer, de ambulance, de politie, de trauma heli?
 • Hoe opereert het duik medisch centrum in Den Helder?

Wij bevelen dit van harte bij jullie aan! Je hoeft je hiervoor niet apart aan te melden. Kom gewoon en we starten om 12.30 uur in het zwembad De Koploper!


Duikvaker

Marcel en Angelique hebben Fun Diving vertegenwoordigd op de beurs Duikvaker.

Duikvaker was een groot succes en Fun Diving is goed op de kaart gezet. Onze aanwezigheid op de beurs heeft oa opgeleverd dat flyers van Fun Diving vanaf heden op de toonbank bij Lucas Divestore liggen.

Er is een Live radio interview gegeven over het IAHD open water manual in braille (zie ook het persbericht in deze Nieuwsbrief). 

De beurs heeft ook 5 nieuwe vrijwilligers opgeleverd.

Mede dank aan Heidi, die er zondag ook was voor Fun Diving, zij heeft voor mooie foto’s gezorgd.


Jostiband

Het onderwaterconcert - het grootste ter wereld-,  heeft 25 januari jl. plaatsgevonden bij TODI in Beringen met leden van het  Jostiband Orkest. Ook Fun Diving  en IAHD waren betrokken bij het project.


Dinsdagavonden zwembad De Koploper in Lelystad

Voor nieuwe deelnemers en vrijwilligers , hierbij de informatie over het zwemmen op dinsdagavonden:

Fun Diving biedt aan vrijwilligers om  in de periode van oktober t/m mei ( 2019-2020 ) op de dinsdagavond van 20.00-21.00 uur in het zwembad De Koploper in Lelystad tegen een gereduceerd tarief van € 45,- op alle dinsdagen te komen zwemmen, snorkelen, en met duikapparatuur te duiken. Mocht u hier nog gebruik van willen maken dan kan dit tot eind mei voor een gereduceerd bedrag van € 20,- Er is een schema van deze activiteiten, maar je bent volkomen vrij in je keuze wat je wilt komen doen. Er is ook een mogelijkheid om een afspraak te maken met één van onze instructeurs om een duikopleiding te volgen.     

Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, geef je dan op via betaling van € 20,- aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en stuur een berichtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je aan te melden. Je krijgt dan informatie over deze activiteit.


*  Persbericht *

De IAHD Openwater opleiding wordt ook in braille uitgebracht.

Tijdens de Duikvaker beurs in Houten van 1 t/m 2 februari 2020 introduceert IAHD (International Association for Handicapped Divers) samen met stichting gehandicaptenduiksport “Fun diving” 

Het lesboek Openwater in braille.

Duiken met een beperking, duiken is voor iedereen!

Doofheid?!.....,  mijn  dove  buddy  kan onder water beter communiceren dan mijn valide buddy, wie heeft er nou een beperking?

Slechtzicht of blind? Zelfs dan is duiken de sport voor jou, voel het water rondom je heen, de waterdruk als een snoek voorbij zwemt. De sensatie van iets eerder “zien” dan je valide buddy.

Duiken is een heel toegankelijke sport voor mensen met een beperking. Een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking, stoornissen in het autisme spectrum, PDD-NOS, Asperger) of ontwikkelingsstoornis ( ADHD, ODD,MCDD), NAH),  hoeven het duikplezier niet in de weg te staan. Integendeel zelfs! Kun je ademen, dan kun je duiken!

Het braille Open water cursus materiaal is voor als nog in twee talen beschikbaar, Nederlands en Engels.


Data in 2020

De data van de duikzondagen in 2020!

12 januari

9 februari

15 maart

19 april

3 mei

14 juni

 

28 juni (buitenduik)

 6 september (buitenduik)

 

27 september

25 oktober

22 november

13 december

 

Nieuwsbrief - mei 2020

Beste leden en vrijwilligers,

Wat zitten we met een bijzondere situatie in dit Corona-tijdperk. Een situatie waar we nooit mee te maken hebben gehad, en welke veel onvoorspelbaarheid geeft.
Alle mooie plannen welke we voor Fundiving hadden, kunnen niet doorgaan. De 1e duik in de Koploper in Lelystad, de dolfijnsafari, de mensen van IAHD die waren uitgenodigd voor toelichting op de IAHD-structuur.
Weet .... aan alles komt een eind, en deze activiteiten zullen op een later moment alsnog gaan plaatsvinden. Ondanks de aangekondigde versoepeling van maatregelen door de overheid, hebben we als bestuur besloten om nog geen nieuwe duiken in te plannen. Hierover verderop in deze nieuwsbrief meer.

Op de achtergrond zijn we als bestuur druk bezig met allerlei zaken regelen omtrent verhuizing, flesvullingen, materiaal, etc. Daarnaast hebben we ondertussen een nieuwe secretaris (Franka Appelman) en een nieuwe materiaalmeester (Erwin Koridon) na het terugtrekken van hun voorgangers. Verderop in de nieuwsbrief een voorstelrondje.

We kijken uit naar de goede tijden, en hopen dat iedereen gezond door deze moeilijke periode heen komt. Hopelijk kunnen we snel weer een duikje met elkaar maken!

Veel duik- en leesplezier met deze nieuwsbrief!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Stand van zaken

Wat algemene zaken om met jullie te bespreken:

 • We hebben bij de overheid een aanvraag ingediend voor tegemoetkoming schade Covid-19, en deze is ons toegekend! Hiermee kunnen we de kas aanvulling voor de inkomsten welke we mislopen door afwezigheid van de duikzondagen en vermindering van sponsorgeld.
 • Omdat we al even niet gedoken hebben, kunnen keuringen ondertussen verlopen zijn. Rob zal vanuit de administratie een berichtje sturen ter reminder dat er weer een duikkeuring moet plaatsvinden. Dit kan pas weer op het moment dat de Corona-maatregelen versoepeld zijn.

Corona-maatregelen

Op 6 mei bereikte ons het nieuws dat de maatregelen om de Corona-epidemie tegen te gaan, versoepeld gaan worden. Vanaf 11 mei mogen zwembaden weer open en mogen (buiten)sporten hervat worden. Pas vanaf 1 september worden alle binnensporten weer toegestaan.
Desondanks hebben we als bestuur besloten om de duiken van Fundiving (voorlopig) nog niet door te laten gaan. Duiken is een contactsport waarbij moeilijk de 1.5m afstand aangehouden kan worden. Zeker bij onze deelnemers is hulp nodig bij het aan-/uittrekken van de duikuitrusting en het bedienen van het duikmateriaal. Daarnaast worden de meeste deelnemers begeleid door een mantelzorger. Dit alles zorgt ervoor dat we de veiligheid nu nog niet kunnen garanderen.
We volgen de maatregelen van de overheid nauwgezet. Daarnaast worden door verschillende organisaties aanbevelingen geschreven over bijvoorbeeld het opnieuw opstarten van duikevenementen en het inrichten van activiteiten in zwembaden. Als bestuur hebben we regelmatig contact met elkaar om te beoordelen of het veilig is om onze activiteiten op te starten en op welke manier. Mochten we besluiten onze activiteiten weer op te pakken, ontvangen jullie uiteraard gelijk bericht!


Dolfijnensafari

DolfijnenZoals iedereen weet mag er volgens het RIVM in mei nog steeds niet gevlogen worden en heeft ook Egypte zijn luchthavens gesloten.
De safari van 17-05 t/m 24-05 en van 24-05 t/m 31-05 zijn dan ook verschoven naar 04-10 t/m 11-10 en van 11-10 t/m 18-10. Dat wil zeggen de St John route in de eerste week en de tweede week Sataya met de Dolfijnen. Dit opent ook weer perspectief voor diegene die eigenlijk toch graag mee wilde gaan maar mei niet haalbaar was maar wellicht in oktober wel zou kunnen.

Dus………. Mocht je toch interesse of wellicht vragen hebben, laat het me gewoon even weten. Iedereen kan, en mag mee!

Mail:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:        0653894397


Even voorstellen ... nieuwe secretaris Franka Appelman

Franka AppelmanIk ben dus Franka Appelman, 36 jaar, en sinds 2 jaar woonachtig met mijn partner in Harderwijk. Zoals reeds vermeld ben ik sinds april begonnen als secretaris bij Fundiving. Ik ben al een paar jaar vrijwilliger bij Fundiving, en een aantal zullen mij ook kennen als de keuringsarts. Nu er een vacature kwam voor secretaris, leek het mij leuk om ook iets extra’s voor Fundiving te betekenen.
In duiken heb ik een paar jaar geleden mijn passie gevonden. Ondertussen heb ik heel wat ervaring opgedaan in het duiken in Nederland, en heb ik ook op een aantal hele mooie plekken in het buitenland mogen duiken.
Ik duik bijna wekelijks in Nederland, aangezien ik hier een enorme ontspanning in vind. De stilte onderwater met als enige geluid mijn eigen ademhaling en de bubbels met daarnaast het gewichtloze gevoel, geeft mij veel rust. Daarbij vind ik het heerlijk om allerlei plassen onderwater te verkennen, en me te verbazen over de wondere onderwaterwereld. Aan de waterkant kun je je geen voorstelling maken wat er onderwater allemaal gebeurd!
Aan de waterkant kwam ik een keer een vrijwilliger van Fundiving tegen, welke me enthousiast heeft gemaakt voor de stichting. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van de ontspanning onderwater, of er nu sprake is van een handicap of niet. Het plezier wat ik beleef aan de duikzondagen van Fundiving en het enthousiasme wat ik bij de deelnemers zie, is onbetaalbaar! En nu kan ik daar dus ook nog wat extra’s aan toe te voegen door op de achtergrond als secretaris bij Fundiving te gaan werken.

Mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Even voorstellen ... nieuwe materiaalmeester Erwin Koridon

Erwin KoridonIk ben Erwin Koridon, vader van drie jongens en getrouwd met Monique. Ik ben eigenaar van Yacht painting Lelystad en Jacht service Lelystad. In deze jachtwerf herstellen jachten en spuiten we nieuwe boten.
Pas geleden heb ik, dankzij Marcel, het duiken weer opgepakt. Ik draag een warm hart toe aan alle mensen die zich inzetten voor anderen, waaronder Fundiving. Al een langere tijd is de duikuitrusting van Fundiving uitgestald in mijn loods, en nu ga ik daar dus als materiaalmeester ook het onderhoud aan coördineren.

Mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Nieuwe zwembad

De KoploperZoals bekend is Fundiving verhuisd naar Lelystad. In maart zou de laatste zondag in Zwembad Overboord zijn, en per april zouden we gaan duiken in zwembad De Koploper. Helaas gooide de Corona-pandemie roet in het eten, en hebben we nog niet kunnen duiken in De Koploper. We hopen de 2e helft van dit jaar weer op te kunnen starten.

De KoploperOndertussen zijn we in overleg met het De Koploper om op dezelfde tijden het zwembad te huren als in Dronten. Nader bericht volgt hierover nog.

Zwembad De Koploper (adres Badweg 21 te Lelystad) heeft een diepte van 2 - 3½ meter. We kunnen verzamelen in een ruimte in het gebouw en van daaruit kunnen we meteen naar de kleedruimtes en zwemzaal.


Corona en duiken

Momenteel gelden nog altijd de adviezen van het RIVM voor ‘social distancing’. De adviezen van 1.5m afstand houden en niet samenkomen in groepen, heeft gevolgen voor het duiken. Duiken doe je altijd samen met een buddy. Daarnaast bestaat er een risico van overdracht van het virus via de duikapparatuur, zeker bij gehuurde apparatuur. Aangezien de meeste deelnemers bij Fundiving gebruik maken van apparatuur van de vereniging, is er een risico op overdragen van het virus. Tevens is er voor de begeleiding van de deelnemers een begeleider in de nabije omgeving nodig, waarbij de afstand van 1.5m niet gewaarborgd kan worden. Zo lang de adviezen van ‘social distancing’ gelden, is het niet verstandig om te gaan duiken bij Fundiving.

Risico op duikongeval

Duiken brengt een risico met zich mee op een duikongeval. Met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen is dit risico weliswaar klein, maar niet geheel nul. Bij een duikongeval is een behandeling in een hyperbare kamer de aangewezen behandeling. Gezien het beroep wat momenteel door de Corona-pandemie wordt gedaan op het personeel werkzaam in de gezondheidszorg, is het de vraag of een hyperbare kamer met voldoende (gekwalificeerd) personeel beschikbaar is.

Duikkeuringen

AppelartsDe Corona-pandemie heeft ook gevolgen voor de praktijk van de periodieke duikkeuringen. Bij een duikkeuring is lichamelijk contact onvermijdelijk.  Duikkeuringen vallen niet onder noodzakelijke medische zorg. Duikkeuringen worden nu dus niet verricht. Duikmedische vragen kunnen uiteraard gewoon beantwoord worden zolang daar geen lichamelijk onderzoek voor nodig is! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lange termijn gevolgen van Covid-19 op het duiken

Wat de lange termijn gevolgen van een Covid-19 en daarbij de risico’s voor het duiken zijn, is nog niet bekend. Simpelweg omdat het virus nog niet zo lang bekend is en er dus nog geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen op de lange termijn.

We kunnen wel al kijken naar evaluaties vanuit China, waar ze enigszins voorlopen op ons in Europa. Over het algemeen kan aangenomen worden dat als de symptomen mild zijn en er binnen een week volledige genezing optreedt, de kans op blijvende schade aan longen klein is.
Mensen die echter ernstige klachten hebben gehad waarbij ziekenhuisopname en zelfs IC-opname noodzakelijk was, kunnen wél blijvende schade aan longen houden. Mensen die klinisch hersteld zijn, blijken op CT-beelden nog altijd afwijkingen in de longen te hebben. Of deze afwijkingen uiteindelijk littekenweefsel kan geven, is nog onzeker en moet in de toekomst nog blijken. Daarnaast wordt gezien dat de longfunctie achteruit is gegaan.

Littekenweefsel in de longen wordt ook wel longfibrose genoemd. En longfibrose brengt risico’s met zich mee bij het duiken. De longen worden stugger en het gebied áchter de fibrose wordt minder goed geventileerd. Beiden geeft een verhoogd risico op een longscheur bij het duiken. Daarom is longfibrose een absolute contra-indicatie voor het duiken.

De komende maanden moet dus gaan blijken wat de gevolgen zijn voor het duiken van een Covid-19 infectie, en of er bij duikkeuringen hier extra aandacht aan besteed moet gaan worden middels een CT-scan van de longen. In ieder geval wordt geadviseerd om na een infectie met Covid-19 minimaal 3 maanden te wachten alvorens het duiken te herstarten, om zodoende het lichaam en de longen de kans te geven volledig te herstellen.

Franka Appelman – duikerarts

Voor aanvullende informatie over duiken en Covid-19 met aanbevelingen van diverse (duik)organisaties: https://www.duikdokter.com/duiken-en-coronavirus.

Nieuwsbrief - november 2019

Beste leden en vrijwilligers,

Voor jullie ligt alweer de derde Nieuwsbrief van FunDiving. Het jaar is bijna om en het is een fantastisch duikseizoen geweest. We kijken terug op mooie duikzondagen met alle gezelligheid en sportiviteit en niet in het minst kijken wij terug op de geweldige buitenduik in Zutphen.

Wij willen jullie enorm bedanken voor jullie deelname en alle vrijwilligers willen wij bedanken voor jullie aanwezigheid, hulp en deskundige ondersteuning. Met elkaar zijn wij een geweldige club mensen die dezelfde passie voor het duiken hebben.

In deze Nieuwsbrief blikken wij een beetje terug op het afgelopen jaar, delen we nuttige informatie en kijken wij vooruit naar 2020.

We wensen jullie veel leesplezier!

Namens het bestuur,

Angelique Poel voorzitter


 

Stand van zaken

Eerst in het kort wat zakelijke onderwerpen om met jullie te delen:

 • Het materiaal is geïnventariseerd en we hebben een goed overzicht over het onderhoud en wanneer het materiaal weer nagelopen moet worden. Deze inventarisatie doen wij jaarlijks omdat je bij het duiken simpelweg op goed materiaal moet kunnen vertrouwen.
 • We hebben een Risico inventarisatie & evaluatie gemaakt. Dit moet jaarlijks en is voorgeschreven in de Arbowet. Aan de hand hiervan zijn wij nu bezig met een werkplan. Ook dit werkplan actualiseren wij jaarlijks.
 • De financiën zijn op orde en onze penningmeester Marcel Nieman heeft de boekhouding samen met Heidi van de Werfhorst nagelopen en samen hebben zij hiervan een verslag voor het bestuur gemaakt.
 • In december sluiten wij het jaar weer feestelijk af. Dit is weer het moment voor de certificaten en natuurlijk weer voor een heerlijke hap daarna.
 • Het bestuur heeft een gesprek gehad met de adviseur van de wethouder van Dronten en zij zal de wethouder positief over een subsidie adviseren. Dit horen we heel binnenkort.
 • Ook heeft een goed gesprek met Optisport plaatsgehad en heeft dit ertoe geleid dat we zonder extra financiële verhogingen van het zwembad in Dronten gebruik blijven maken. Het contract wordt dus verlengd.

Een speciale presentatie over de duik- en snorkelsafari op zondag 17 november a.s. aansluitend op het duiken!


Zwembad Overboord in Dronten

Het zwembad in Dronten, Overboord, zal binnenkort vervangen worden door een nieuw zwembad: “Aat de Jonge”. Het nieuw zwembad wordt gebouwd achter het bestaande zwembad. Het zwembad “Overboord“ wordt afgebroken zodra het nieuwe zwembad klaar is voor gebruik. De opening was gepland in april 2020, maar dit wordt waarschijnlijk al februari 2020 omdat men de hele winter van 2018-2019 heeft door kunnen bouwen. In dat nieuwe zwembad zijn twee baden; een wedstrijd bad en een doelgroepen bad. Beide baden zijn voorzien van een beweegbare bodem en bij beide baden is het mogelijk om een invalide lift te plaatsen. Wij mogen van beide baden gebruik maken en dat is fijn want het minder diepe bad kunnen we gebruiken voor skills en oefeningen en is wat warmer dan het andere bad. Ook zal het clubhuis van O.W.SV.D., waar wij samenkomen vóór en ná het duiken, een andere plaats krijgen en wel aan de andere kant van het oude zwembad. Wanneer dit klaar zal zijn, is nog niet bekend maar de duikvereniging van Dronten is al druk bezig.


Zwembad De Koploper in Lelystad

Het zwembad De Koploper in Lelystad is op de dinsdagavond van 20.00-21.00 uur gereserveerd voor vrijwilligers van Fun Diving en hun familieleden.

Adres: Badweg 21 8223 PA Lelystad T 0320 285 385

Wij vragen € 45,- voor een periode van 01-10-2019 t/m 26-05-2020 om iedere dinsdagavond te kunnen zwemmen, snorkelen, duiken. Het geheel is op vrijblijvende basis.

 • Wil jij je opgeven: maak €45,- over naar. Rek.nr. NL37 RABO 0144 0349 80 t.n.v. penningmeester Fun Diving, o.v.v. De Koploper.
 • Wil je een training geven, dan is daar genoeg ruimte voor: zie het schema op de volgende pagina.

Duiktrainingen in De Koploper 2019-2020 Tijd: 20.00 – 21.00 uur

 Datum

 Soort Training

 Wat?

 Wie?

 1 okt  Vrije training    
 8 okt  Snorkel    
 15 okt  Vrije training    
 22 okt  Perslucht    
 29 okt  Snorkel    
 5 nov  Vrije training    
 12 nov  Perslucht    
 19 nov  Snorkel  Vervoersgrepen Jos 
 26 nov  Vrije training    
 3 dec  Perslucht    
 10 dec  Snorkel  Toezichthouder oefeningen Jos 
 17 dec  Vrije training    
 24 dec      
 25 dec      
 1 jan      
 7 jan  Snorkel    
 14 jan  Perslucht  Frogkick Jos 
 21 jan  Snorkel    
 28 jan  Perslucht    
 4 feb  Vrije training    
 11 feb  Perslucht    
 18 feb  Snorkel    
 25 feb  Perslucht  Trimmen Jos 
 3 mrt  Vrije training    
 10 mrt  Perslucht    
 17 mrt  Snorkel  O.W. Rugby Jos 
 24 mrt  Perslucht    
 31 mrt  Vrije training    
 7 apr  Perslucht    
 14 apr  Snorkel  Apneutraining Jos 
 21 apr  Perslucht    
 28 apr  Vrije training    
 5 mei  Perslucht    
 12 mei  Snorkel    
 19 mei  Perslucht    
 26 mei  Vrije training    

De volgende persluchttrainingen komen aan de orde: Ongevallen simulatie, Trimmen en decoboei, basistrim, vervoersgrepen, Reddend zwemmen, toezichthouder, bootduiken, frogkick, demoskills, Buoyancy Control, etc. De volgende snorkeltrainingen komen aan de orde: Vervoergrepen, o.w. voetbal, o.w. rugby, snorkel oefeningen, apneutraining, etc.


Badslippers, hygiëne en veiligheid !!

In ons overleg met Optisport hebben wij afgesproken dat deelnemers en vrijwilligers altijd gebruik zullen maken van badslippers. Wij zijn hier (blijkbaar) vaker op aangesproken maar niet iedereen volgt de aanwijzingen op. Kortom als bestuur willen wij iedereen dringend verzoeken badslippers te gebruiken (of blauwe hoezen om je schoenen); loop dus niet op je schoenen zo naar binnen. Denk daarbij ook aan je eigen veiligheid: gebruik slippers, loop niet op je blote voeten en loop rustig. Een zwembadvloer is altijd nat en glad.


Fooienpot

Verschillende van jullie hebben onze fooienpot al gevonden. Hij staat op de zondagen op de bar en heb je wat muntjes over .... Alle beetjes helpen en voor degenen die dit eendje af en toe wat toestoppen: heel erg bedankt!


Flessenvulling voor vrijwilligers

De afspraak is dat er per vrijwilliger 1x een fles gevuld mag worden. Als iemand toch een extra vulling nodig heeft is dat geen probleem maar bij een extra vulling zijn de kosten € 5,- per fles. Dit geldt overigens niet voor vrijwilligers die lid zijn van de duikvereniging in Dronten. Fundiving heeft de afspraak de extra vullingen aan de duikvereniging in Dronten te vergoeden.


Opfrismoment en video calamiteit

Volgend jaar zullen wij voor vrijwilligers opfrismomenten organiseren: een tip van onze vrijwilliger Jan! Hoe zit het ook al weer met zuurstof en hoe sluit je het zuurstof aan. Wat gebruik je in welke situatie ... Belangrijk om met elkaar weer eens op te frissen. Het bestuur heeft een instructeur bereid gevonden ons weer eens op te frissen ... Ingmar. Op dit moment geeft hij enkele maanden instructies op Bonaire en in het voorjaar zullen wij zo’n opfrismoment organiseren. Naast Ingmar kan Angelique ook de zogenaamde EFR (Emergency First Response) cursus geven.

Onze vrijwilliger Harry zal begin volgend jaar een video laten zien over een calamiteit waarbij de brandweer werd ingeschakeld. Een leerzame video die wij voorafgaande aan de duikmiddag voor de vrijwilligers willen organiseren. Harry leidt deze interactieve bijeenkomst. De datum horen jullie nog. Wij bevelen dit van harte bij jullie aan!


Even nader voorstellen... Franka Appelman, duikerarts Fundiving

In 2017 heb ik in duiken een nieuwe passie gevonden. Dit begon met een introductieduik tijdens een vakantie op Bonaire; ik was gelijk gegrepen door het duikvirus! Na het behalen van mijn Open Water-brevet op Bonaire, ben ik me gaan oriënteren op het duiken in Nederland. Ik sloot me aan bij een groep duikvrienden die frequent in Nederland duiken. Momenteel lig ik bijna wekelijks in verschillende Nederlandse zoete wateren of in de Grevelingen/Oosterschelde, zowel zomer als winter. Daarnaast probeer ik een paar keer per jaar op duikvakantie te gaan. Duiken is voor mij een enorme ontspanning. Het zweven onderwater geeft een heel vrij gevoel. Daarnaast ben je gefocust op je eigen ademhaling; andere geluiden hoor je niet onder water. Het is een soort van meditatie voor me! En als je dan ook nog mooie dingen ziet onderwater, is het plaatje voor mij helemaal compleet!

Na het behalen van mijn Advanced Open Water- en Rescue-brevet ging ik me beraden op mijn verdere duikcarrière. De duikgeneeskunde trok me erg aan. In het dagelijks leven ben ik namelijk werkzaam als arts. Ik werk als specialist ouderengeneeskunde in een verpleeghuis. Tijdens dit werk heb ik niet te maken met duiken, maar het is natuurlijk wel leuk om mijn vak en mijn passie met elkaar te kunnen combineren! Zodoende ben ik de opleiding voor ‘Medical Examiner of Divers’ gaan doen, welke ik in 2019 heb afgerond. Momenteel ben ik dus internationaal geregistreerd als ‘Medical Examiner of Divers’; in Nederland duikerarts genoemd.

Wat doet een duikerarts?
Onder water heeft het lichaam heel wat te verduren. Het lichaam krijgt hele andere prikkels dan boven water, en moet dit goed kunnen compenseren. Bijvoorbeeld door verandering van de druk op het lichaam moeten de longen meer arbeid verrichten dan boven water. Als duikerarts verricht ik preventieve duikmedische onderzoeken, ook wel een duikkeuring genoemd. Daarbij beoordeel ik of de gezondheid van een duiker voldoende is om veilig te kunnen duiken. Eventueel kan ik adviezen geven om het duikprofiel aan te passen zodat het wel veilig is. Daarnaast zou het kunnen dat een behandeling door een medisch specialist noodzakelijk is alvorens het veilig is om te duiken.

Wat houdt een preventief duikmedisch onderzoek in?
Ik voer het onderzoek uit volgens de geldende richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD). Daarbij doe ik een uitgebreide anamnese over de huidige gezondheid en gezondheidsproblemen die in het verleden zijn opgetreden. Daarbij doe ik een lichamelijk onderzoek, inclusief een longfunctietest en conditietest.

Ik ben sinds 2018 vrijwilliger bij Fundiving; sinds 2019 ben ik als duikerarts aanspreekbaar bij Fundiving. Voor zowel vrijwilligers als deelnemers ben ik bereikbaar voor medische vragen en een preventief duikmedisch onderzoek. Vrijwilligers krijgen korting op het preventief duikmedisch onderzoek als dank voor hun inspanningen bij Fundiving.

Heb je vragen of wil je een preventief duikmedisch onderzoek ondergaan?
Je kunt me bereiken via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefoon (06-41293006). Volg mij ook op Facebook. https://www.facebook.com/Duikgeneeskunde/.


Data in 2020

De data van de duikzondagen in 2020 zijn inmiddels bekend. Noteer alvast in je agenda!

12 januari 9 februari 15 maart 19 april 10 mei 28 juni

6 september (buitenduik)

27 september 25 oktober 22 november 13 december


Scholierensport

Afgelopen 19 en 26 oktober op de zaterdagmiddag van 17.00-18.00 uur heeft Fun Diving mee gedaan aan scholierensport in Lelystad in het zwembad “De Koploper“.

Dankzij de medewerking van vrijwilligers van Fun Diving konden wij dit organiseren. We hebben 10 kinderen met een beperking mee genomen onderwater en dat is een succes geweest; een paar kinderen hebben aangegeven om bij Fun Diving te willen komen duiken.


Dolfijnen in Egypte ...!

In de vorige Nieuwsbrief hebben we uitgebreid geschreven over de mogelijkheid om in Egypte met dolfijnen te zwemmen. Onze voorzitter Angelique Poel organiseert deze reis en heeft ervaring met de organisatie van duik- en snorkelsafari’s op de Rode Zee. Zij is eventueel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te bereiken. Kijk ook eens op de website van onze Stichting www.fundiving.nl De periode voor deze reis én de boot zijn inmiddels gereserveerd:

Dolfijnen Sataya Reef:

Deze duik- snorkelsafari wordt voor onze Stichting georganiseerd in de week van 24 - 31 mei 2020! Interesse of inschrijven: Neem hiervoor contact op met Angelique!

Een speciale presentatie over de duik- en snorkelsafari op zondag 17 november a.s. aansluitend op het duiken!


Een krantenartikel

PERSBERICHT

Kenmerk: 3/MPa/6034.08 Lelystad, 23 september 2013

Jaap Lodders duikt mee met Fun Diving in Dronten

Zondagmiddag 6 oktober zijn de gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Hans Engelvaart te gast bij Stichting Fun Diving in Dronten. Fun Diving biedt duiken aan voor mensen met een beperking. Wethouder Hans Engelvaart en gedeputeerde Jaap Lodders zetten de vele vrijwilligers van de stichting in het zonnetje. Gedeputeerde Lodders gaat daarnaast de uitdaging aan om met de cursisten mee te duiken.

In januari 2013 is de stichting Fun Diving gestart met duiken voor mensen met een beperking (vanaf 8 jaar) in Dronten. Duiken is één van de meest toegankelijke sporten voor mensen met een beperking. Je voelt je vrij, gewichtloos en veilig. Vanwege de gewichtloosheid en het ontbreken van allerlei omgevingsprikkels is duiken voor velen weggelegd. Fun Diving werkt met vrijwillige duikinstructeurs en begeleiders die opgeleid zijn bij de International Association for Handicapped Divers. Hierdoor is er ruime ervaring aanwezig met een breed spectrum aan type beperkingen (zowel lichamelijke, verstandelijke en/of mentale beperkingen).

Na een start met 6 cursisten is de Stichting Fun Diving Dronten uitgegroeid tot 20 cursisten met 33 vrijwilligers. Hiermee heeft de stichting bewezen dat zij in een behoefte voorziet in Flevoland.

De deelnemers kunnen één keer per maand deelnemen aan activiteiten in het zwembad om het “onderwater zijn” te ervaren en oefeningen te doen. Ook kan men, afhankelijk van de beperking, opgeleid worden naar een internationaal erkend duikbrevet.

Fun Diving Dronten wordt mogelijk gemaakt door subsidies van de Gemeente Dronten, de provincie Flevoland en de Rabobank.

FacebookInstagramYouTube

© 2005 Fun Diving
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door Fun Diving