Toegankelijkheid

Skip to main content

Nieuwsbrief - juni 2020

Beste leden en vrijwilligers,

Afgelopen periode hebben we helaas niet kunnen duiken met Fundiving. Om jullie betrokken te houden bij de stichting, nu weer een nieuwsbrief met informatie over de geplande duikactiviteiten, de gevolgen van Corona voor het duiken, nieuws vanuit de commissies en een aantal materiële zaken.

Enthousiast zijn we als bestuur aan de slag gegaan met een protocol toen bekend werd dat de Corona-maatregelen weer versoepeld werden. Eerst voor de kinderen en later ook voor volwassenen werd sporten (met behoud van de 1.5m afstand) weer toegestaan. En dit bleek ook voor het duiken te gelden!
Het bleek echter nog niet zo makkelijk om onze duiken te organiseren binnen de nog altijd geldende maatregelen. Met name de zwembadduiken vragen heel wat aanpassingen. Enerzijds qua aantal mensen die in het zwembad mogen, reiniging en ontsmetting van de duikuitrusting, en daarnaast ook in het behouden van de 1.5m afstand. Want hoe zorg je er bij onze doelgroep nu voor dat er voldoende afstand is (bijvoorbeeld bij het omkleden of bij het aantrekken van de duiksets), terwijl hier juist hulp en begeleiding bij nodig is!?!
Het protocol is door de Koploper goedgekeurd (voor de geïnteresseerden: protocol is op te vragen bij het bestuur). Aangezien wij nog met twijfels betreffende veiligheid voor onze deelnemers en vrijwilligers zaten, hebben we besloten de laatste zwembadduik voor de zomer niet door te laten gaan. We doen er alles aan om na de zomer de zwembadduiken te kunnen herstarten. Als compensatie bieden we jullie wel een extra buitenduik aan op 19 juli. Zie verderop voor meer informatie.

Veel leesplezier, en hopelijk tot 19 juli!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Buitenduik 19 juli

Waar:    Zandeiland 4, Baambrugse Zuwe 143B, Vinkeveen

Hoe laat: Voor deelnemers 10u. Voor vrijwilligers 9u30.

Wat houdt het in? Een duikdag waarbij een ongedwongen sfeer op de voorgrond staat. We zullen voor degene die dat willen 2 duiken maken met tussendoor tijd voor gezelligheid onder genot van snack, dranken en een lunch.

Kosten: Ter compensatie van alle gemiste duiken afgelopen maanden, hebben we besloten deze buitenduik gratis aan te bieden.

Goed om te weten: Duikflessen voor de deelnemers wordt verzorgd. Vrijwilligers worden verzocht om hun eigen duikfles (vol!) mee te nemen en waar nodig tussendoor te vullen. Bij zandeiland 4 is een mogelijkheid om de duikfles te vullen met muntjes van €0,50.

Zie voor verdere informatie ook het meegestuurde draaiboek buitenduik 12 juli.

SnoekWe willen graag weten hoeveel mensen er zullen gaan komen, zodat we hiermee rekening kunnen houden qua catering en planning. Dit geldt zowel voor de deelnemers als voor de vrijwilligers.

Graag opgeven via de projectcommissie, uiterlijk 5 juli. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De buitenduik wordt mogelijk gemaakt door samenwerking met Cees den Toom, eigenaar van Scuba Academie (https://scuba-academie.nl). De Scuba Academie is het meest veelzijdige duik- en freedive centrum van Nederland, welke is gelokaliseerd in Vinkeveen. Ze bieden talloze activiteiten aan gerelateerd aan het duiken, waarvan bootduiken bij 1 van de eilanden in de Vinkeveens Plassen een belangrijk speerpunt is. Voor onze buitenduik stelt Scuba Academie duikgidsen en duikflessen ter beschikking.  Daarnaast heeft Cees goede contact met de gemeente De Ronde Venen, waardoor ook gelukt is om de vergunning voor onze buitenduik te regelen.

Scuba AcademieVia deze route dus een grote dank aan Cees den Toom!


Aandacht voor duikkeuringen

Vanwege de Corona-epidemie heeft de praktijk van de duikerarts een hele tijd stilgestaan. Aangezien duikkeuringen onder niet-acute medische zorg valt, werd het ontraden om deze uit te voeren.
Nu het duiken weer opgepakt gaat worden, wordt er ook weer nagedacht over het opstarten van duikkeuringen. De landelijke richtlijn is nu dat verlopen duikkeuringen worden verlengd tot 1 september 2020 voor duikers die geen klachten of problemen hebben (gehad) tijdens de geldigheid van het medisch certificaat.
Daarbij wel alertheid voor het volgende: iedereen die Covid heeft doorgemaakt (bewezen of vermoeden) of iedereen die zonder adequate beschermingsmaatregelen in nauw contact is geweest met een persoon met Covid, loopt potentieel een risico op duikongevallen vanwege restverschijnselen aan onder ander de longen. Daarom geldt voor deze mensen een negatief duikadvies tot er een evaluatie van de duikgeschiktheid heeft plaatsgevonden door een duikerarts. Dit geldt dus ook voor de duiken van Fundiving.
Vanaf 1 september zullen weer reguliere duikkeuringen verricht gaan worden voor Fundiving. Mocht je gekeurd moeten worden, neem dan nu alvast contact op om je aan te melden.
Voor meer informatie over duikgeschiktheid en duikkeuringen: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op https://www.duikdokter.com/duiken-en-coronavirus.

We rekenen hierin op ieders eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van zijn medische situatie!


Gevolgen Corona voor het duiken

Bij het duiken zijn er wel wat zaken die moeilijker gaan in het kader van de 1,5m-maatschappij. Vooral de buddy-check en het buddy-breathing kunnen niet plaatsvinden als je 1.5m afstand moet houden. Welke oplossingen zijn hiervoor mogelijk?

  • CoronaBuddy-check:
    Zorg ervoor dat de duikers elkaar en de uitrusting van de ander NIET aanraakt, vooral niet die onderdelen die direct contact maken met gezicht of mond van de duiker. Er moet een visuele buddycheck uitgevoerd worden, met zelf-demonstratie en verbale bevestiging (dit betekent dus dat de duiker aantoont, controleert én vertelt wat hij of zij allemaal controleert tijdens de buddy-check). Mocht er toch moeilijkheden zijn of heeft je buddy hulp nodig bij het aantrekken van zijn uitrusting: zorg ervoor dat jij je gehele uitrusting aan hebt, bril op en ademt door je automaat, alvorens je buddy te helpen.
  • Buddy-breathing:
    Zowel tijdens een noodgeval alsook bij het uitvoeren van oefenen tijdens een opleiding wordt aangeraden een alternatieve luchtbron te gebruiken. Voorkom dat de ademautomaat aangeboden wordt van waaruit de duiker ademt.

 


 

Verkoop oude automaten

Begin dit jaar stond in de nieuwsbrief dat de oude duikautomaten (compleet met 1e trap, 2e trap en octopus, en geschikt om te duiken in koud water) door onze vrijwilligers en deelnemers gekocht kunnen worden voor €75. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de kas van Fundiving.
Enkele ademautomaten zijn verkocht, maar we hebben nog meerderen over. Zeker in deze tijd met Corona, is het aan te raden om je eigen automatenset te hebben vanwege mogelijk overdracht van Corona via de 2e trap.
Dus mocht je nog een automaat willen hebben, laat het dan weten via onze penningmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of materiaalmeester (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) .


Informatie vanuit de opleidingscommissie

In juni hebben Wendy van den Boom – Schweinsbergen en Felix Post met het praktijkgedeelte de crossover voor IAHD-instructeur afgerond. De theorie was al in februari afgerond, en toen gooide Corona roet in het eten....

Voor het nieuwe seizoen hebben we er dus weer twee IAHD-instructeurs bij voor Fundiving!


Sponsorcommissie

Helaas is de sponsorcommissie van Fundiving vacant. En dit terwijl het juist zo belangrijk is voor een stichting als Fundiving om voldoende inkomsten te hebben vanuit sponsorgelden. Om de contributie voor deelnemers betaalbaar te houden, dienen we altijd op zoek te zijn naar sponsoren of giften.
Als sponsorcommissie coördineer je sponsorgelden, zorg je dat aanvragen op tijd ingediend worden, worden nieuwe sponsoren geworven, en houd je nieuwe sponsoracties in de gaten.
Wil je ons helpen en onderdeel uitmaken van de sponsorcommissie, of heb je een idee voor een nieuwe sponsor, neem dan contact op met het bestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Alle kleine beetjes helpen mee!!!


Fles kan gekeurd worden via Fundiving met korting

Ook al eens eerder in een nieuwsbrief vermeld: deelnemers en vrijwilligers van Fundiving kunnen tegen een speciale prijs hun duikcilinders kunnen laten keuren. Fundiving is namelijk innamepunt voor Procylma B.V. om duikcilinders te laten keuren.

De prijzen:

  • Duikfles keuren, inclusief de- en montage van de kraan: €25 (normaal €38).
  • Composiet duikfles keuren, incl. de- en montage van de kraan: €44,95.
  • Dit is exclusief schoonmaken (trommelen, stralen, afsluitservice) en opnieuw schilderen.
  • Afkeuren kost €15,-.

Opgeven kan via Marcel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Bij 5 of meer flessen kunnen ze ingeleverd worden bij Procylma, en ben je de fles 4-6wkn kwijt. Bijkomende kosten zullen via Marcel met je besproken worden.


Crowdfunding

DolfijnenMet het verplaatsen van de Egyptereis van Fundiving, hebben we extra tijd om geld binnen te halen via onze Crowdfunding-actie. Deze is opgezet om bijkomende kosten (zoals bijvoorbeeld de verplichte duiktaks in Egypte) te kunnen dekken voor de deelnemers en begeleiders. Hiermee wordt de reis betaalbaar gehouden. De link voor deze actie is https://crowdfundingvoorclubs.nl/fundiving/.

We hebben de Crowdfunding-actie verlengd, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk mensen enthousiast maakt om een donatie te doen. Zorg ervoor dat je de link deelt met je familie, kennissen, buren, werk, duikbuddys, enzovoort.


Data in 2020

Op de volgende data in 2020 staan nog activiteiten van Fundiving gepland:

Zondag 6 september     (volgt)                Buitenduik
Zondag 27 september   16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
11 t/m 18 oktober                                    Dolfijnensafari Sataya Reef – Egypte
Zondag 25 oktober        16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
Zondag 22 november    16u – 17u           Zwembadduik De Koploper
Zondag 13 december    16u – 17u           Zwembadduik De Koploper

FacebookInstagramYouTube

© 2005 Fun Diving
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door Fun Diving