Toegankelijkheid

Skip to main content

Nieuwsbrief - december 2020

Beste leden en vrijwilligers,

De bijzondere situatie rondom Corona zet zich voort. Nadat we in het voorjaar door Corona al onze activiteiten hebben moeten annuleren, hebben we in de zomer 2 mooie buitenduiken kunnen organiseren in achtereenvolgens Bussloo en het Bronsbergermeer in Zutphen. Daarnaast heeft een deel van ons kunnen genieten van een mooie en hele bijzondere dolfijnensafari in Egypte.

Helaas kwam na die tijd de 2e golf van Corona, en kregen we weer te maken met allerlei beperkingen. We proberen zo goed mogelijk als onze activiteiten te organiseren, maar het kost moeite om alles zo veilig mogelijk binnen de geldende maatregelen te regelen.

Ondertussen hebben we als bestuur samen met de commissieleden allerlei ideeën om uit te breiden en weer mooie activiteiten te mogen organiseren. Eén en ander natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen op Corona-gebied.

We zijn bezig geweest om de website van Fundiving te verbeteren (https://www.fundiving.nl). Daarnaast zijn we in de social media actief geweest. Er is naast een Facebook-groep nu ook een Facebook-pagina van Fundiving (https://www.facebook.com/Fun-Diving-Lelystad-100677185151223) geopend én zijn we sinds kort actief op Instagram (https://www.instagram.com/fundivinglelystad/?fbclid=IwAR18RkYRhX3JVNktD79u_odFgcCm6ms7qHWHBxdOPlGmhTp9qaYb8tOFK9k)! Op deze manier hopen we nog meer vrijwilligers en deelnemers enthousiast te kunnen maken voor Fundiving!

Helaas heb ik, Franka, moeten besluiten om mijn functie als secretaris weer neer te leggen. Deze functie valt niet meer te combineren met mijn werkzaamheden als arts en opleiding. Per januari 2021 komt deze functie dus vacant, en zoeken wij een nieuwe secretaris. Mocht je hier interesse in hebben of vragen over hebben, kun je contact opnemen met onze voorzitter Angelique (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Voor nu een nieuwsbrief waarin we terugkijken op onze mooie activiteiten en plannen maken voor de toekomst.

Veel duik- en leesplezier en blijf gezond!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Verhuizing van Dronten naar Lelystad

Dit voorjaar was ook het moment dat we met Fun Diving gingen verhuizen van Dronten naar Lelystad. Een moment waar vele gesprekken en onderhandelingen over waren geweest en waar het bestuur helemaal achter stond. Het zwembad was gereserveerd op de zondagen, met daarnaast ook de multifunctionele ruimte zodat we ook nog gezellig konden samenzijn.
Echter door Corona hebben we sinds de verhuizing nog nauwelijks gebruik kunnen maken van De Koploper. Vóór de zomer hebben we helemaal niet kunnen duiken in De Koploper. Na de zomer wilden we dit weer oppakken, maar toen kwam helaas de 2e golf. We hebben éénmalig op 27 september kunnen duiken in De Koploper met de bekende Corona-beperkingen. Natuurlijk was het even zoeken hoe we dit op deze nieuwe plek met al die Corona-aanpassingen moesten vormgeven, maar over het algemeen was het een geslaagde middag.
Helaas bleek een maand later dat we het zwembad alweer moesten annuleren vanwege Corona. In november en december proberen we nog wel activiteiten aan te bieden. Daarbij zullen we een 2e zwembad erbij huren, zodat we de groep van deelnemers en vrijwilligers enigszins kunnen verspreiden. Het gezellig samenzijn voor- en achteraf zal er echter nog niet inzitten.


Flesvullingen

Ook door deze verhuizing is het niet meer mogelijk voor Fundiving om de flessen gratis te vullen met perslucht. In Dronten konden we gebruik maken van de faciliteiten van OWSVD, maar die mogelijkheid hebben we in Lelystad niet meer. We laten nu onze flessen vullen bij duikwinkel Scuba Nova. We krijgen weliswaar korting op deze flesvulling, maar moeten er wel voor betalen.
Dit houdt dus in dat het voor de vrijwilligers ook niet meer mogelijk is om gratis de flessen te vullen bij Fundiving. Je dient dus zelf zorg te dragen voor een volle fles als je met Fundiving komt duiken.


Duikmaterialen

De materiaalcommissie en het bestuur zijn druk bezig geweest om na te denken over het uitdelen van het duikmaterialen in het zwembad. Het is voor de deelnemer fijn als hij iedere keer hetzelfde duikuitrusting kan gebruiken. Daarnaast is dit uit hygiëne-oogpunt (én Corona) ook fijner.
We hebben besloten dat alle deelnemers een eigen kratje krijgt met duikspullen. Op het kratje staat een nummer die gekoppeld is aan de deelnemer (en intro-duikers). Vooraf is door de materiaalmeester reeds de duikuitrusting gesorteerd in de kratjes. Dit scheelt heel op de duikdag veel tijd aangezien we niks meer hoeven uit te zoeken.
Het bedrijf van dHete vrouw (Monique) van onze materiaalmeester heeft een bedrijf die ons 30 kratjes heeft gesponsord. Daarnaast hebben we ook 2 trolleys gekregen voor het vervoer.

Afgelopen periode hebben we 10 nieuwe (kinder)duikmaskers aangeschaft dankzij sponsoring van Yacht Painting Lelystad. We hopen (bij voldoende sponsorgeld) de andere maskers ook te kunnen vervangen. Het is belangrijk voor duikcomfort dat de maskers goed zitten en er geen water binnen komt.


Verhoging contributie

Als bestuur hebben we besloten om de contributie voor de deelnemers per 2021 omhoog te doen.

Waarom? In Dronten werd vooraf en achteraf een hapje en drankje aangeboden, waarvoor betaald moest worden door de deelnemers. Door de verhuizing naar Lelystad hebben we dit echter anders moeten inrichten. We mogen nu geen hapje en drankje meer verkopen, aangezien we dan als een concurrent gezien worden voor de horeca in het zwembad.

Met de contributie-verhoging zijn de kosten voor het hapje en drankje meegerekend in het contributiegeld. Dit houdt dus in dat er niks extra’s betaald hoeft te worden rondom de activiteiten in het zwembad.

Daarnaast zullen de buitenduiken vanaf 2021 gratis zijn! Tot op heden moest daar extra voor betaald worden, wat voor sommige mensen een drempel was. Nu de buitenduiken gratis zijn, hopen we méér deelnemers te mogen verwelkomen. Het streven is dat we per jaar 2x een buitenduik zullen organiseren: 1 net voor de zomervakantie en 1 net na de zomervakantie. Ook hierbij zullen de consumpties dan gratis zijn.

De contributie zal per januari opgehoogd worden naar €22.50 per maand. De penningmeester zal het automatisch incasso hiervan veranderen, dus daar hoef je als deelnemer niks voor te doen.

Verder vragen hierover kunnen aan de penningmeester gesteld worden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Opleiding EFR

We zijn aan het oriënteren of er bij de vrijwilligers behoefte is aan een herhaling van de BLS, EFR en/of oxygen provider? Deze opleiding mogen wij ook geven en hier kun je een officieel certificaat voor halen. Dit gaat dan via de DAN of de PADI.
Bij voldoende aanmeldingen (minimaal 4) kunnen we een datum plannen in het voorjaar om deze opleiding aan te bieden. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen worden de kosten hiervan berekend.
Heb je interesse in deze herhaling? Meld dat dan bij de opleidingscommissie (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).


Verslag buitenduik Bronsbergermeer van een nieuwe vrijwilliger

(september 2020)

Haai allemaal.

Hier een klein verslag van een paar vrij verse vrijwilligers.
In februari dit jaar hebben Jolanda en ik op de Duik Vaker voor het eerst kennis gemaakt met de Stichting gehandicapten duiksport Fun Diving.
Na een leuk gesprek en een heleboel informatie dacht ik dat ik hier best op mijn plek kon zijn als vrijwilliger om te assisteren met duik gerelateerde bezigheden en Jolanda met allerhande andere diensten.
De eerste buitenduik in Bussloo was mijn vuurdoop en ik moet zeggen dat wij het best naar ons zin hebben gehad en dus ook besloten om ons in het vervolg in te blijven zetten.
En dat brengt mij dan op de tweede duik in het buitenwater op 06/09/2020.
De vrijwilligers moesten om 10:00 verzamelen bij het Bronsbergenmeer, dat ligt niet in de buurt van Vlaardingen (waar Jolanda en ik vandaan komen) dus dat betekende dat we vroeg op pad moesten.
Na een kleine 2 uur in de auto kwamen we op plaats van bestemming aan waar zich al een x-aantal vrijwilligers verzameld hadden, na een gezellig praatje pot zijn we begonnen met het opbouwen van de tent, het klaar zetten van de duikmaterialen etc. etc.
Toen we hier bijna mee klaar waren kwamen de eerste deelnemers aanzetten, sommige kende wij al van de vorige keer en andere waren “nog” vreemden voor ons maar dat zou na deze dag niet meer het geval zijn.
Na een gedegen briefing en het indelen van de buddy paren begonnen we met het opbouwen van de sets, het omkleden en het omhangen dus geerd maken voor de duik.
Na de buddy checks zochten we het water op.
De eerste die we tegen kwamen was Patrick met een knoepert van een onderwatercamera en fitsters. Die als alles goed gegaan is eenieder op de eeuwige plaat heeft vast weten te leggen.
Onderwater waren er een aantal objecten te bekijken en ik heb samen met mijn buddy Airton ook nog wel redelijk wat vis gespot, voornamelijk baars en voorn.
Na een kleine 40 minuten hebben we de duik afgebroken, ons afgemeld bij de duikleider en onze sets weer afgebouwd.
Nadat eenieder uit het water was waren de worsten, hamburgers en broodjes klaar en stond het drinken ook gereed zodat we de inwendige mens konden versterken.
Na een gezellige after dive vertrokken de deelnemers weer richting huis en begonnen de vrijwilligers met opruimen en het inruimen van de aanhanger. Ik stond weer verbaasd dat het er allemaal in ging.
Al met al een geslaagde dag voor zowel de vrijwilligers als deelnemers.
Jolanda en ik gaan eerdaags eerst twee weken op vakantie en zullen in September niet bij de zwembad les aanwezig zijn maar in Oktober zullen jullie ons weer zien.

Wij hebben het onwijs naar ons zin gehad en ik hoop dat jullie het ook allemaal naar jullie zin hebben gehad.

Met vriendelijke groet/Kind regards,

Peter van der Lee


Woordje van onze voorzitter

Lieve Duikvrienden,

Wat een turbulent jaar hebben we achter de rug en ook het duiken is die dans niet ontsprongen.

Wat hebben we het duiken en het gezellig samenzijn gemist dit jaar. Ook hebben we mooie dingen mogen en kunnen doen. Zo waren er de twee buitenwaterduiken duiken in Bussloo en Bronsbergermeer. Wat hebben we daar mooie duiken mogen maken en lol gehad!

Mijn persoonlijke klapper van dit jaar was toch wel de Dolfijnen reis. Waarbij iedereen de  moed in de schoenen zonk of het allemaal nog wel door mocht en kon gaan, gaf het mij juist de kracht om door te zetten. En wat een resultaat! Wat hebben we genoten!

Renate en Jan die gigantische grenzen hebben verlegd, dingen hebben gedaan wat ze nooit voor mogelijk hielden en wat ben ik trots op ze!!

Ook dankbaar en trots op onze begeleiders, Tom, Marcel, Ria, Erwin en Heidi in het bijzonder zonder hun was het allemaal niet mogelijk geweest.

Ook wil ik graag de deelnemers en hun ouders bedanken voor het vertrouwen wij hebben mogen ontvangen, het was letterlijk een ‘sprong’ in het diepe…….

Hebben jullie onze filmpje van deze onvergetelijke reis al gezien? Zie op: https://youtu.be/r522pFt2wok.

Lees hieronder de geweldige ervaringen van Renate………………………………


Ervaring dolfijnensafari Egypte van een deelnemer

(oktober 2020)

Ik heb in januari 2013 kennis gemaakt met Fun Diving om te gaan duiken in het zwembad. Ik ben altijd al leergierig geweest, en vond en vind het heel bijzonder dat je onderwater kan ademen. Na 67x duiken in zwembad, snorkel les in het buitenwater en na 9 buitenduiken gemaakt te hebben kwam er vorige jaar de mogelijkheid om een hele week met een klein clubje met Fun Diving op reis te gaan naar Egypte. En vervolgens de hele week vanaf de boot die regelmachtig naar een andere duikbestemming ging om daar te kunnen snorkelen en duiken.
ZonsondergangIk was voor de reis heel maar dan ook heel zenuwachtig omdat ik alleen zonder papa en mama ging vliegen, ik was nog nooit met een groep mee op reis geweest, het was voor mij ook de eerste keer om een paspoort te regelen, want anders kon ik Egypte niet inkomen. Het was heel spannend vooraf maar vanaf dat ik met een clubje van 4 personen bij Schiphol in het vliegtuig zat, dacht ik. Ik ben van de grond en over een paar uur ga ik de diepte in.
En dat ben ik geweest met Angelique en Tom ik heb de 10 meter onderwater gehaald, ik had er geen erg in hoe diep ik zat. Het leek net een aquarium waar ik ingedoken was, het leek wel een plaatje zo mooi, ik heb soms amper gezwommen want dat vergat ik. Ik vond het zonde om door het mooie plaatje heen te zwemmen, en ben veel voortgetrokken ik was totaal verbijsterd wat ik allemaal gezien heb onderwater, zo helder. Ook zelfs toen het donker was buiten in avond heb ik veel gezien.
HuisrifMet Ria en Mohammed heb ik gesnorkeld dat was ook super mooi tussen wel 200 dolfijnen of zelfs nog meer. Ik ben zoal in Sataya reef en Claudia reef wezen snorkelen en duiken. De luchttempratuur was 34 graden en het water was ongeveer 30 graden, een weekje geen kramp hebben omdat het water zo lekker warm was, is wel eens fijn.
Mohamed ging ook met mij het water in een leuke Egyptische instructeur, en hij vond het ook super interessant om te zien hoe ik dook met de fles op mijn buik en het volgelaatmasker dat had hij volgens mij nog niet eerder gezien. Wel heb ik even een traantje moeten laten, want ik wilde echt niet meer naar huis vond het wel leuk dat Mohammed ook mijn duik/snorkel gids was. vond dat we een gezellige leuke duikclub hadden.
De reis er naar toe en weer terug was ook super geregeld er was een karretje voor mij geregeld waarmee ik van A naar B op de vliegvelden werd gebracht zodat ik niet op het vliegveld alles af moest lopen, en maar scheuren met de medewerkers van het vliegveld.
Ik wil graag iedereen bedanken die mee was met de reis en van op de boot. Mijn reisgenootjes Ria, Heidi en Jan. Mijn snorkel en duikmaatjes, dat zijn Tom & Angelique met Mohammed, en mijn persoonlijke begeleidster Ria. Dit was een heel bijzondere week met veel ervaringen. Nogmaals iedereen bedankt!

Lieve groetjes Renate Manders


Fun Diving door de ogen van een kind

Fun Diving is een stichting die ervoor zorgt dat mensen met een beperking kunnen duiken, omdat ze dat niet zelfstandig kunnen. Hoe geweldig is dat ?! Ik ben de dochter van zo'n begeleider die dat mogelijk maak. Het is zeer vermakelijk om te zien hoe de mensen met een beperking genieten tijdens het duiken. Het is toch al een geweldige gedachten dat gewone vrijwilligers mensen met een beperking kunnen laten duiken ? Fun Diving neemt ze zelfs mee naar de Rode Zee in Egypte en maakt het voor hun mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. De voorzitter van Fun Diving: Angelique Poel heeft veel ervaring met duikers met een beperking. Mijn vader: Tom Kessels begeleidt zelf ook en heeft veel leuke herinneringen aan Fun Diving. Ik zelf heb al bijna mijn duikbrevet, want naast het werk dat Angelique verricht met het duiken lijdt ze ook mensen en kinderen op tot echte duikers. Ik moest allerlei technieken leren zoals: Mijn duikvest in elkaar zetten en onderwater mijn duikbril afzetten. Dat was best pittig ! En je moest onderwater ook je automaat uit doen, daar krijg je lucht mee. Ik kreeg ook een instructie te film zien en heb al meerdere malen in Bussloo en Bronsbergenmeer gedoken.

Vond u dit artikel wel interessant en wilt u meer weten ? ga dan naar de website www.fundiving.nl

Kaylee Kessels.


Data 2021

We hebben ondertussen ook de Koploper gereserveerd voor 2021. Het goede nieuws hierbij is dat we vanaf 2021 weer van 15:00 uur tot 16:00 uur in het zwembad kunnen! Daarnaast hebben we per keer 2 zwembaden gereserveerd, dus met voldoende ruimte voor iedereen.

  • Zondag 10 januari;
  • Zondag 7 februari;
  • Zondag 7 maart;
  • Zondag 11 april;
  • Zondag 30 mei;
  • Zondag 13 juni;
  • Zondag 26 september;
  • Zondag 31 oktober;
  • Zondag 28 november;
  • Zondag 19 december.

Er zullen ook nog 2 buitenduiken in 2021 georganiseerd worden; daarover later meer.

Daarnaast hebben we ook alweer een optie voor een dolfijnenreis in 2021! Dit zal zijn van 25 september t/m 2 oktober (met aansluitend een week duiken voor mensen zonder beperking).

FacebookInstagramYouTube

© 2005 Fun Diving
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door Fun Diving