Toegankelijkheid

Skip to main content

Nieuwsbrief - mei 2020

Beste leden en vrijwilligers,

Wat zitten we met een bijzondere situatie in dit Corona-tijdperk. Een situatie waar we nooit mee te maken hebben gehad, en welke veel onvoorspelbaarheid geeft.
Alle mooie plannen welke we voor Fundiving hadden, kunnen niet doorgaan. De 1e duik in de Koploper in Lelystad, de dolfijnsafari, de mensen van IAHD die waren uitgenodigd voor toelichting op de IAHD-structuur.
Weet .... aan alles komt een eind, en deze activiteiten zullen op een later moment alsnog gaan plaatsvinden. Ondanks de aangekondigde versoepeling van maatregelen door de overheid, hebben we als bestuur besloten om nog geen nieuwe duiken in te plannen. Hierover verderop in deze nieuwsbrief meer.

Op de achtergrond zijn we als bestuur druk bezig met allerlei zaken regelen omtrent verhuizing, flesvullingen, materiaal, etc. Daarnaast hebben we ondertussen een nieuwe secretaris (Franka Appelman) en een nieuwe materiaalmeester (Erwin Koridon) na het terugtrekken van hun voorgangers. Verderop in de nieuwsbrief een voorstelrondje.

We kijken uit naar de goede tijden, en hopen dat iedereen gezond door deze moeilijke periode heen komt. Hopelijk kunnen we snel weer een duikje met elkaar maken!

Veel duik- en leesplezier met deze nieuwsbrief!

Het bestuur,

Angelique Poel - Voorzitter
Franka Appelman - Secretaris
Marcel Nieman - Penningmeester


Stand van zaken

Wat algemene zaken om met jullie te bespreken:

  • We hebben bij de overheid een aanvraag ingediend voor tegemoetkoming schade Covid-19, en deze is ons toegekend! Hiermee kunnen we de kas aanvulling voor de inkomsten welke we mislopen door afwezigheid van de duikzondagen en vermindering van sponsorgeld.
  • Omdat we al even niet gedoken hebben, kunnen keuringen ondertussen verlopen zijn. Rob zal vanuit de administratie een berichtje sturen ter reminder dat er weer een duikkeuring moet plaatsvinden. Dit kan pas weer op het moment dat de Corona-maatregelen versoepeld zijn.

Corona-maatregelen

Op 6 mei bereikte ons het nieuws dat de maatregelen om de Corona-epidemie tegen te gaan, versoepeld gaan worden. Vanaf 11 mei mogen zwembaden weer open en mogen (buiten)sporten hervat worden. Pas vanaf 1 september worden alle binnensporten weer toegestaan.
Desondanks hebben we als bestuur besloten om de duiken van Fundiving (voorlopig) nog niet door te laten gaan. Duiken is een contactsport waarbij moeilijk de 1.5m afstand aangehouden kan worden. Zeker bij onze deelnemers is hulp nodig bij het aan-/uittrekken van de duikuitrusting en het bedienen van het duikmateriaal. Daarnaast worden de meeste deelnemers begeleid door een mantelzorger. Dit alles zorgt ervoor dat we de veiligheid nu nog niet kunnen garanderen.
We volgen de maatregelen van de overheid nauwgezet. Daarnaast worden door verschillende organisaties aanbevelingen geschreven over bijvoorbeeld het opnieuw opstarten van duikevenementen en het inrichten van activiteiten in zwembaden. Als bestuur hebben we regelmatig contact met elkaar om te beoordelen of het veilig is om onze activiteiten op te starten en op welke manier. Mochten we besluiten onze activiteiten weer op te pakken, ontvangen jullie uiteraard gelijk bericht!


Dolfijnensafari

DolfijnenZoals iedereen weet mag er volgens het RIVM in mei nog steeds niet gevlogen worden en heeft ook Egypte zijn luchthavens gesloten.
De safari van 17-05 t/m 24-05 en van 24-05 t/m 31-05 zijn dan ook verschoven naar 04-10 t/m 11-10 en van 11-10 t/m 18-10. Dat wil zeggen de St John route in de eerste week en de tweede week Sataya met de Dolfijnen. Dit opent ook weer perspectief voor diegene die eigenlijk toch graag mee wilde gaan maar mei niet haalbaar was maar wellicht in oktober wel zou kunnen.

Dus………. Mocht je toch interesse of wellicht vragen hebben, laat het me gewoon even weten. Iedereen kan, en mag mee!

Mail:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:        0653894397


Even voorstellen ... nieuwe secretaris Franka Appelman

Franka AppelmanIk ben dus Franka Appelman, 36 jaar, en sinds 2 jaar woonachtig met mijn partner in Harderwijk. Zoals reeds vermeld ben ik sinds april begonnen als secretaris bij Fundiving. Ik ben al een paar jaar vrijwilliger bij Fundiving, en een aantal zullen mij ook kennen als de keuringsarts. Nu er een vacature kwam voor secretaris, leek het mij leuk om ook iets extra’s voor Fundiving te betekenen.
In duiken heb ik een paar jaar geleden mijn passie gevonden. Ondertussen heb ik heel wat ervaring opgedaan in het duiken in Nederland, en heb ik ook op een aantal hele mooie plekken in het buitenland mogen duiken.
Ik duik bijna wekelijks in Nederland, aangezien ik hier een enorme ontspanning in vind. De stilte onderwater met als enige geluid mijn eigen ademhaling en de bubbels met daarnaast het gewichtloze gevoel, geeft mij veel rust. Daarbij vind ik het heerlijk om allerlei plassen onderwater te verkennen, en me te verbazen over de wondere onderwaterwereld. Aan de waterkant kun je je geen voorstelling maken wat er onderwater allemaal gebeurd!
Aan de waterkant kwam ik een keer een vrijwilliger van Fundiving tegen, welke me enthousiast heeft gemaakt voor de stichting. Ik wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van de ontspanning onderwater, of er nu sprake is van een handicap of niet. Het plezier wat ik beleef aan de duikzondagen van Fundiving en het enthousiasme wat ik bij de deelnemers zie, is onbetaalbaar! En nu kan ik daar dus ook nog wat extra’s aan toe te voegen door op de achtergrond als secretaris bij Fundiving te gaan werken.

Mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Even voorstellen ... nieuwe materiaalmeester Erwin Koridon

Erwin KoridonIk ben Erwin Koridon, vader van drie jongens en getrouwd met Monique. Ik ben eigenaar van Yacht painting Lelystad en Jacht service Lelystad. In deze jachtwerf herstellen jachten en spuiten we nieuwe boten.
Pas geleden heb ik, dankzij Marcel, het duiken weer opgepakt. Ik draag een warm hart toe aan alle mensen die zich inzetten voor anderen, waaronder Fundiving. Al een langere tijd is de duikuitrusting van Fundiving uitgestald in mijn loods, en nu ga ik daar dus als materiaalmeester ook het onderhoud aan coördineren.

Mail:      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Nieuwe zwembad

De KoploperZoals bekend is Fundiving verhuisd naar Lelystad. In maart zou de laatste zondag in Zwembad Overboord zijn, en per april zouden we gaan duiken in zwembad De Koploper. Helaas gooide de Corona-pandemie roet in het eten, en hebben we nog niet kunnen duiken in De Koploper. We hopen de 2e helft van dit jaar weer op te kunnen starten.

De KoploperOndertussen zijn we in overleg met het De Koploper om op dezelfde tijden het zwembad te huren als in Dronten. Nader bericht volgt hierover nog.

Zwembad De Koploper (adres Badweg 21 te Lelystad) heeft een diepte van 2 - 3½ meter. We kunnen verzamelen in een ruimte in het gebouw en van daaruit kunnen we meteen naar de kleedruimtes en zwemzaal.


Corona en duiken

Momenteel gelden nog altijd de adviezen van het RIVM voor ‘social distancing’. De adviezen van 1.5m afstand houden en niet samenkomen in groepen, heeft gevolgen voor het duiken. Duiken doe je altijd samen met een buddy. Daarnaast bestaat er een risico van overdracht van het virus via de duikapparatuur, zeker bij gehuurde apparatuur. Aangezien de meeste deelnemers bij Fundiving gebruik maken van apparatuur van de vereniging, is er een risico op overdragen van het virus. Tevens is er voor de begeleiding van de deelnemers een begeleider in de nabije omgeving nodig, waarbij de afstand van 1.5m niet gewaarborgd kan worden. Zo lang de adviezen van ‘social distancing’ gelden, is het niet verstandig om te gaan duiken bij Fundiving.

Risico op duikongeval

Duiken brengt een risico met zich mee op een duikongeval. Met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen is dit risico weliswaar klein, maar niet geheel nul. Bij een duikongeval is een behandeling in een hyperbare kamer de aangewezen behandeling. Gezien het beroep wat momenteel door de Corona-pandemie wordt gedaan op het personeel werkzaam in de gezondheidszorg, is het de vraag of een hyperbare kamer met voldoende (gekwalificeerd) personeel beschikbaar is.

Duikkeuringen

AppelartsDe Corona-pandemie heeft ook gevolgen voor de praktijk van de periodieke duikkeuringen. Bij een duikkeuring is lichamelijk contact onvermijdelijk.  Duikkeuringen vallen niet onder noodzakelijke medische zorg. Duikkeuringen worden nu dus niet verricht. Duikmedische vragen kunnen uiteraard gewoon beantwoord worden zolang daar geen lichamelijk onderzoek voor nodig is! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lange termijn gevolgen van Covid-19 op het duiken

Wat de lange termijn gevolgen van een Covid-19 en daarbij de risico’s voor het duiken zijn, is nog niet bekend. Simpelweg omdat het virus nog niet zo lang bekend is en er dus nog geen onderzoek is gedaan naar de gevolgen op de lange termijn.

We kunnen wel al kijken naar evaluaties vanuit China, waar ze enigszins voorlopen op ons in Europa. Over het algemeen kan aangenomen worden dat als de symptomen mild zijn en er binnen een week volledige genezing optreedt, de kans op blijvende schade aan longen klein is.
Mensen die echter ernstige klachten hebben gehad waarbij ziekenhuisopname en zelfs IC-opname noodzakelijk was, kunnen wél blijvende schade aan longen houden. Mensen die klinisch hersteld zijn, blijken op CT-beelden nog altijd afwijkingen in de longen te hebben. Of deze afwijkingen uiteindelijk littekenweefsel kan geven, is nog onzeker en moet in de toekomst nog blijken. Daarnaast wordt gezien dat de longfunctie achteruit is gegaan.

Littekenweefsel in de longen wordt ook wel longfibrose genoemd. En longfibrose brengt risico’s met zich mee bij het duiken. De longen worden stugger en het gebied áchter de fibrose wordt minder goed geventileerd. Beiden geeft een verhoogd risico op een longscheur bij het duiken. Daarom is longfibrose een absolute contra-indicatie voor het duiken.

De komende maanden moet dus gaan blijken wat de gevolgen zijn voor het duiken van een Covid-19 infectie, en of er bij duikkeuringen hier extra aandacht aan besteed moet gaan worden middels een CT-scan van de longen. In ieder geval wordt geadviseerd om na een infectie met Covid-19 minimaal 3 maanden te wachten alvorens het duiken te herstarten, om zodoende het lichaam en de longen de kans te geven volledig te herstellen.

Franka Appelman – duikerarts

Voor aanvullende informatie over duiken en Covid-19 met aanbevelingen van diverse (duik)organisaties: https://www.duikdokter.com/duiken-en-coronavirus.

FacebookInstagramYouTube

© 2005 Fun Diving
Site ontwikkeld en structuur onderhoud door maindes
Data onderhoud door Fun Diving